Elengedik Irak adósságainak 60 százalékát

Vágólapra másolva!
Irak hitelezői arra ígéretet tettek arra, hogy elengedik az arab ország adósságának 60 százalékát. Az adósságcsökkentést az iraki tervezésügyi miniszter jelentette be az iraki újjáépítés felgyorsítását célzó, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában szombaton megkezdődött kétnapos felajánlási konferencián. 
Vágólapra másolva!

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy pontosan mekkora összegű adósságot engednek el, de elvben adósságaink 60 százalékkal csökkentek - mondta Mahdi al-Háfez. A miniszter Franciaországot és Japánt említette az Irakkal szemben fennálló követeléseikről lemondani hajlandó országok közül.

Az iraki kormány négymilliárd dollárt kért a nemzetközi közösség Abu-Dzabiban megjelent képviselőitől. A pénzt 700, még ebben az évben megvalósítandó beruházás finanszírozására fordítanák.

Itt az ideje annak, hogy a nemzetközi közösség valóra váltsa a tavaly októberi madridi felajánlási konferencián tett ígéreteit - mondta Háfez. Madridban 77 adományozó ország a Világbank becslése szerint 2007-ig összesen 56 milliárd dollárt ajánlott fel Iraknak.

A most zajló konferencián az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, az ENSZ, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői vesznek részt.