A PM továbbra is 6-6,5 százalékos inflációval számol

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) ez évre továbbra is 6-6,5 százalékos inflációval számol, ám az alsó értékhez néhány külső körülmény kedvező alakulására volna szükség. Átlagos feltételek esetén valószínű, hogy a 6,5 százalékhoz közelebb lesz az éves átlag - mondta Kovács Álmos, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára kedden. Tavaly nyáron még maximum 6 százalékos éves inflációt jelzett a PM 2004-re.
Vágólapra másolva!

A PM helyettes államtitkárának elmondása szerint ebben az évben a szokottnál is nehezebb prognózist készíteni, mivel a gazdasági növekedés szerkezete lényegesen változni fog, a fogyasztás jelentősen lassul, a növekedés húzóereje az export és a beruházások lesznek. A fogyasztás növekedésének lassulása lényeges keresleti korlátot jelent, a kínálati oldalon pedig a versenyhelyzet erősödésére számít a PM.

A PM és a Magyar Nemzeti Bank prognózisa között a legnagyobb eltérést az okozza, hogy a PM szerint a keresleti korlátok és a kínálati verseny csak kisebb mértékben teszik lehetővé a költségek és az adóváltozások érvényesítését az árakban.

Az ez év eleji áfa- és egyéb adóváltozások hatását az előrejelzés már figyelembe vette, az előzetesen jelzetthez képest azonban nagyobb lett a novemberi, decemberi áremelkedések 2004-re áthúzódó hatása. "A pénzügyi tárca ezzel együtt mindenképpen kevesebb éves inflációval számol, mint a jegybank, részben a bizonytalanságok miatt, illetve azért, mert nagy esély van a különböző keresleti korlátok érvényesülésére" - húzta alá Kovács Álmos.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a PM szerényebb idei inflációs várakozása közelebb áll az elemzők véleményéhez, mint a jegybank prognózisa, viszont 2005-re vonatkozóan nincs lényeges különbség a PM és az MNB várakozásai között: az ez évi egyszeri hatások 2005-ben megszűnnek, így a pénzügyi tárca szerint is 4 százalék körüli infláció valószínűsíthető a következő év végén. A PM előrejelzése szerint az infláció az idei év második felétől lassulni fog.