Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a nagy tömegű hamisítások miatt az illetékbélyeg megszüntetését javasolja a kormányzatnak. A Pénzügyminisztérium már vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként lehetne részben kiváltani ezt a fizetőeszközt, a teljes megszüntetést azonban nem tartják feltétlenül szükségesnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat már évekkel ezelőtt javaslatot tett az illetékbélyeg kiváltására - mondta Hetesy Zsolt a szolgálat főigazgatója. Tavaly Pécsen, majd Budapesten és az északi megyékben is nagy tömegben kerültek elő hamisítványok, amelyek egy forrásból származnak és nagyon jó minőségűek - mondta a főigazgató. Hetesy elmondta: míg egy bankjegyre több tucat biztonsági elem is felvihető, a bélyeg védelmi jegyei méretükben és minőségükben is korlátozottak. Eközben a kis papír ugyanannyit ér, mint egy bankjegy.

Hetesy szerint az illetékbélyeg kiváltására megoldás lehet a készpénzes befizetés, vagy megfelelő informatikai ellenőrzés mellett a postai csekk, később a bankkártya. A megfelelő megoldások kidolgozásáig szerinte javítani kell a bélyegek minőségén biztonsági szempontból.

30 milliárd forintnyi illetékbélyeg fogy évente

Az illetékbélyeg-hamisítások miatt szükségessé vált korrekciók egy részét már elvégezte a kormányzat, és számos intézkedés van folyamatban - mondta a távirati irodának Kónya László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Kónya László elmondta: a Pénzügyminisztérium és a gyártó, illetve a posta egyeztetnek arról, hogy milyen új biztonsági elemekkel lássák el a bélyegeket, amelyek már most is, akárcsak a bankjegyek, metszett mélynyomással készülnek. Az új biztonsági elemek szemmel jól láthatóak lesznek. "Így a laikusok is könnyebben felismerhetik a hamisítványt tette hozzá" - tette hozzá.

A pénzügyi tárca vizsgálja azt is, hogy milyen esetekben róható le az illeték elektronikus fizetéssel, ami fokozatosan teret nyerhet az elektronikus ügyintézés fejlődésével. A PM egyeztet a tárcák és az érintettekkel arról, hogy a bíróságokon tegyék lehetővé az eljárási illetékek pénzben vagy átutalással történő teljesítését.

Évente mintegy 30 milliárd forintnyi illetékbélyeg fogy. Ehhez képest a felderített csalások értéke százmilliós nagyságrendű, azaz nem nevezhető hatalmasnak. Ugyanakkor az illetékfizetés lehetősége az állampolgárok számára is kényelmes. Ezért sem lehetséges és feltétlenül szükséges a rendszer gyors, illetve teljes megszüntetése - mondta a tárca illetékese.