Draskovics: 2010-re lehet euró Magyarországon

Vágólapra másolva!
2010-re halasztódhat Magyarországon az euró bevezetése, mondta Draskovics Tibor a Der Standardnak. A lap szerint a legfőbb akadályt az 5,5 százalékos magas inflációs ráta és mindenekelőtt a költségvetés túlságosan nagy hiánya jelenti, amely miatt László Csabának távoznia kellett a posztjáról.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

A pénzügyi tárca új vezetője arra számít, hogy 2010-re halasztódik Magyarországon az euró bevezetése, írta a Der Standard. Nekünk végérvényesen szükségünk van az euróra, és ez már senki számára sem kérdéses, csak az a kérdés, hogy milyen gyorsan történjen a bevezetés, mondta Draskovics Tibor a német lapnak.

A Der Standard szerint Magyarországon felülvizsgálják a kormánynak és a központi banknak azt a döntését, amely 2008-ra irányozta elő az euróövezethez történő csatlakozást, és a pénzügyminiszter ésszerűnek tartja a kétévnyi halasztást. A legfőbb akadályt az 5,5 százalékos magas inflációs ráta és mindenekelőtt a költségvetés túlságosan nagy hiánya jelenti, amely miatt László Csabának távoznia kellett a posztjáról, írta a Der Standard.

Két évvel is csúszhat az euró bevezetése/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040126ketevvel.html

A költségvetési hiánnyal kapcsolatos előrejelzésünk 2004-re a bruttó hazai termék 4,6 százalékával egyenlő, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél - mondta az osztrák lapnak a pénzügyminiszter. A megfelelő intézkedésekről ezen a héten dönt a kormány, és ez a lap szerint valóban fájdalmas művelet lesz. Mindenekelőtt az egészségügyben van szükség strukturális reformokra, Draskovics Tibor szerint. A miniszter azonban nem kíván pénzt kivonni az ágazatból, hanem a rendelkezésre álló összegeket akarja jobban felhasználni, rövid távra szóló lefaragások pedig mindenekelőtt az igazgatási kiadások területén lennének. Draskovics Tibor nem lát új inflációs veszélyeket, mivel az EU-belépés miatt szükséges adóemeléseket a dohánynál és az alkoholnál már 2003-ban érvényesítették, írta az osztrák lap.