Hollandia szigorúbban védi munkaerőpiacát

Vágólapra másolva!
A holland kormány pénteken újabb szigorítást jelentett be az új tagországokból érkező munkavállalók beáramlásának korlátozására az EU-bővítés után. A testület döntése szerint az új tagországok állampolgárai csak akkor vállalhatnak munkát Hollandiában, ha az állásra nincs holland jelentkező. Magyar állampolgárok az ország uniós csatlakozása után így már csak a brit és az ír munkaerőpiacon dolgozhatnak korlátozásmentesen.
Vágólapra másolva!

Jan Peter Balkenende jobbközép kormánya a múlt hónap végén még úgy döntött, hogy kvóta alapján ad munkavállalási engedélyt új EU-tagországokból érkezőknek. Korábban a holland kabinet azt ígérte, hogy a bővítés első napjától teljes mértékben megnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok polgárai előtt.

Sajnálattal értesülünk a holland kormány döntéséről, és azt visszalépésnek kell tekintenünk - mondta Juhász Endre. - Kétségtelen, hogy néhány ország a csatlakozási tárgyalások lezárása után viszonylag gyorsan számunkra kedvező, liberális nyilatkozatot tett. Úgy tűnik, ettől most visszakoznak, de ez nem jelent jogsértést - tette hozzá az integrációs miniszter.