Az EU szerint is káros lehet a korai eurócsatlakozás

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond jegybankelnök szerint ha májusban nem is, de idén mindenképpen csatlakozhat Magyarország az eurózóna előszobájának tekinthető ERM II-es árfolyamrendszerhez. Az Európai Unió pénzügyi biztosa, Pedro Solbes szerint azonban káros lenne az euró túl korai bevezetése, hangzott el egy hétfői konferencián.
Vágólapra másolva!
Két évvel is csúszhat az euró bevezetése/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040126ketevvel.html

Magyarországnak még van esélye arra, hogy idejekorán csatlakozzon az ERM II-es árfolyamrendszerhez, amely az Európai Monetáris Unióhoz való csatlakozást készíti elő, mondta Járai Zsigmond jegybankelnök hétfőn egy Prágában megrendezett konferencián. Az MNB elnöke szerint azonban ehhez az állami költekezés féken tartásával kell megteremteni az alapokat. A jegybankelnök szerint továbbra is fontos a közös pénz mielőbbi bevezetése, amelyet akár az eredetileg kitűzött 2008-as dátummal is lehetségesnek tart, még ha az ERM II.-höz való csatlakozás el is tolódhat, írta a Világgazdaság.

Bízik a hiány lefaragásában az IMF/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040203bizik.html

Az EU pénzügyi biztosa, Pedro Solbes szerint azonban az egyes csatlakozó országoknak kifejezetten káros lehet az euró túl korai bevezetése. Ezzel ugyanis önmagukat fosztják meg attól a lehetőségtől, hogy a gazdasági sokkhatásokra megfelelő rugalmassággal reagáljanak, mondta Pedro Solbes az euró bevezetéséről tartott konferencián. A pénzügyi biztos szerint azoknál az országoknál, ahol az infláció nem csökken megfelelő mértékben, és a fiskális politika sincs egyensúlyban, a rögzített árfolyamrendszerbe való belépés nem tekinthető optimális stratégiának.

A nemzetközi valutaalap, az IMF vezetője, Horst Koehler szükségesnek tartja az euróhoz csatlakozó országok költségvetésének rendbetételét, és kikerülhetetlennek a strukturális reformok felgyorsítását. Az IMF vezetője szerint az euró bevezetésének számos előnye van.