Az OPEC jelentősen túllépte a kvótát

Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) decemberben jelentősen túllépte a hivatalosan megállapított kvótát, és kitermelése 2001 márciusa óta a legmagasabb volt - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.
Vágólapra másolva!
Egyéves csúcsot is elért az olaj ára/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040114egyeves.htmlOlajhiányhoz vezet a boszporuszi dugó/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040112olajhianyhoz.html

A párizsi központú szervezet szerint az OPEC - Irak nélkül - a múlt hónapban napi 26 millió hordó olajat hozott felszínre, a papíron rögzített napi 24,5 millió hordó helyett. Az OPEC november elsejétől ugyanis 900 ezer hordóval napi 24,5 millió hordóra csökkentette a kvótakötelezett tíz tag összkvótáját. Iraknak nincs kvótája. Az IEA adatai szerint Irak decemberben napi 1,96 millió hordó olajat termelt, az export napi 1,5 millió hordó volt.

Az olajkartell decemberi kitermelése napi 4,6 millió hordóval haladta meg az IEA második negyedévre vonatkozó prognózisát, amelyben napi 23,3 millió hordóra teszi az OPEC-olaj iránti keresletet.

A 2000 végén bevezetett ármechanizmus szerint az OPEC elvileg külön értekezlet nélkül, telefonos egyeztetéssel napi 500 ezer hordóval növelheti a termelést akkor, ha az átlagár húsz munkanapon át meghaladja a hordónként 22-28 dolláros célsávot, és ugyanennyivel csökkentheti a termelést, ha az ár tíz munkanapon át folyamatosan elmarad a célsávtól. Jóllehet az árak tartósan hordónként 30 dollár körül vagy afölött vannak, az OPEC a gyenge dollár miatt szünetelteti az ármechanizmust.