A vártnál gyorsabban nőtt a brit GDP

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a kedden ismertetett második felülvizsgált adat szerint. Az előzetes adat még 0,6 százalékos bővülésről szólt, az első felülvizsgálat pedig 0,7 százalékos növekedést jelzett.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal (ONS) által kedden közölt 0,8 százalékos negyedéves GDP-növekedés 2002 harmadik negyede óta a legnagyobb volt. A GDP-n belül a szolgáltatások növekedése 0,9 százalékos, a korábban kiadott 0,8 százalék helyett. Az éves szintű harmadik negyedévi GDP-bővülés a statisztikai hivatal legújabb adata szerint 2,1 százalék. Korábban 2,0 százalékot jeleztek.

Teljesülhet az éves növekedési előrejelzés

Elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesül Gordon Brown brit pénzügyminiszter idei 2,0-2,5 százalékos gazdaságnövekedési várakozása. Nagy-Britannia hazai összterméke a második negyedévben 0,3 százalékkal növekedett, és 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt, a legkisebb 1992 óta, de jobb az 1,6 százalékos kormányzati előrejelzésnél.

A brit központi bank - négy év után először - november elején emelt kamatot arra a várakozására, hogy folytatódik a gazdaság erősödése: negyed százalékponttal 3,75 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. Ezzel megfordította a csökkentés 2001. februárban kezdett, azóta változatlan irányzatát. Utoljára 2000. februárban volt kamatemelés, negyed százalékponttal 6,00 százalékra. A brit központi bank idei két, korábbi intézkedése is csökkentés volt: utoljára július elején faragtak le a kéthetes repóból, negyed százalékponttal 3,50 százalékra, új 48 éves mélypontra. Előzőleg, februárban, ugyancsak negyed százalékpontos csökkentés volt, megelőlegezve az akkor még csak tervezett iraki háború bizalomrontó hatását.

Az ONS ugyancsak kedden tette közzé a brit folyómérleg negyedéves hiányának alakulását: a deficit 8,1 milliárd fontra nőtt, az előző negyed felülvizsgált 7,8 milliárdjáról. Ez 2000 negyedik negyede óta a legnagyobb hiányadat, amelyet elsősorban a külkereskedelmi mérleg deficitje idézett elő. A londoni tőzsde FTSE-100 indexe az adatok ismertetését követően 9,10 pontos gyengülést mutatott. A font dollárhoz viszonyított árfolyama közel 11 éves csúcsra emelkedett, 1,7641 dollárra.