Tovább nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom októberben 8,6 százalékkal, az első tíz hónapban átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyított októberi index 0,8 százalékos növekedést mutat.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 októberében folyó áron 442,9 milliárd forint, az első tíz hónapban 3830,4 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 8,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 8,5 százalékkal nőtt, az első kilenc hónapban átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg a 2002 azonos időszakit. Tavaly az első tíz hónapban az eladások 8,2 százalékkal, októberben 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának az idén októberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, 5,8 százalékkal bővült. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek, vagyis a hipermarketek, a szupermarketek, és a vegyesboltok forgalma dinamikusabban 6,0 százalékkal, míg az élelmiszer-szaküzletek forgalma mérsékeltebben 2,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagosnál gyorsabban 10,7 százalékkal bővült, és tovább folytatódott - 14,0 százalékkal - a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem kiemelkedő növekedése.

A könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem eladásai 13,3 százalékkal, a bútor-, háztartási cikk-, vasáru-kiskereskedelemé 11,3 százalékkal bővültek. A gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem növekedési üteme 0,6 százalékra mérséklődött.

Az összesített kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem belföldi értékesítése októberben 7 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakában mért értéket. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítése 3,6 százalékkal nőtt - közölte a KSH.