Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az európai vállalatok aggódnak az erős euró miatt

Vágólapra másolva!
Miután hónapokig nyugalmat színlelve figyelték az euró drágulását, az európai feldolgozóipari vállalatok most már leplezetlenül aggódnak a közös valuta külpiaci felértékelődése miatt.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones Euros Stoxx mutatóban lévő cégeknek több mint a fele jelentős exportőr az Egyesült Államokba. Számos cég védekezik fedezeti ügyletekkel, de a befektetők akkor sem feledkeznek meg arról, hogy bármiképp növekszik a nyereségük, az amerikai üzletekből származó nyereség olyan valutában van, amely már eddig 25 százalékkal gyengült egy év alatt.

A német Siemens, a ThyssenKrupp és a német vegyipari vállalatok szövetsége a múlt héten már megkongatta a vészharangot. A ThyssenKruppnál, a rozsdamentes acélféleségek legnagyobb gyártójánál a világon, 1,25-1,30/dollárnál erősebb euró esetén nagy veszélyt látnak. Pedig a ThyssenKrupp más oldalon még jól is jár az olcsó dollárral, hiszen a szenet és a vasércet dollárért szerzi be.

Pénteken az euró eddigi csúcsára emelkedett, 1,2162 dollárt érve el. A német vegyipari szövetség (VCI), benne a BASF-fel, a Bayerral és a Degussával, a jövő évi előrejelzéseit korábban 1,15-1,20/dolláros euróra alapozta. - 1,20/dollár fölött baj lesz az értékesítéssel és a nyereséggel - mondta most a VCI elnöke, Jürgen Hambrecht. Fedezeti ügyletekkel védekezik az EADS, a Volkswagen és a Porsche is. - 1,20/dollárnál még talán nem sérül a fellendülés irányzata, de 1,30/dollárnál már át kellene írni az előrejelzéseinket - mondta a német gépgyártók szövetségének (VDMA) fő közgazdásza, Ralph Wiechers.

A dollár gyengülését eddig még ellensúlyozta a gyors amerikai fellendülés, de az euró további erősödése most már megárthat az európai exportnak, amely az utóbbi időben a lassan elkezdődött gazdasági javulás fő, ha nem éppen egyetlen húzóereje volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről