Alacsony forgalomban enyhén erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn a hivatalos kereskedés vége felé 5,25 százalékon állt a forint a bankközi devizapiacon a sáv erős oldalán, ami mintegy fél százalékpontos erősödés a pénteki záráshoz képest. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei vegyesen zártak, a BUX-index enyhén csökkent.
Vágólapra másolva!
Spekuláció, válság és bizalomhiány: a forintgyengülés krónikája/uzletinegyed/befektetes/20031203spekulacio.html

Az eurót hétfőn 16 óra tájban 267,50/60 forinton jegyezték, míg pénteken késő délután 269,60 forint körül volt a közös valuta árfolyama. A kereskedők szerint alacsony volt a forgalom, és az árfolyamok is jóval szűkebb sávban ingadoztak, mint az elmúlt hét bármelyik napján. A piacon átmenetileg elmúlni látszik az idegesség, mert nem lesznek költségvetési megszorítások, és a miniszterelnök hétvégi nyilatkozatai meggyőzték a piacot arról, hogy nem várható változás a pénzügyi kormányzat vezetői posztjain - mondták a kereskedők a távirati irodának.

Napközben azonban még mindig ingadozás volt megfigyelhető: a forint 4,73-5,44 százalék között mozgott a nap folyamán, az euróval 267 és 269 forint között kereskedtek. A nemzetközi devizapiacokon ismét rekord mélységbe zuhanó dollárral 218,90/219,20 forinton kereskedtek a pénteki 220,10/90 forintos kurzushoz képest.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

Az állampapírpiacon a kötvények iránt mérsékelt érdeklődés volt hétfőn, a vételek és eladások hullámzásának eredményeként a másodpiaci referenciahozamok 5-8 bázisponttal emelkedtek. A diszkont kincstárjegyek esetében viszont egyértelmű vételi dominancia alakult ki, ezért a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama 45 bázisponttal 11,74 százalékra csökkent.

Vegyesen zártak a tőzsde vezető részvényei

Tőzsdehttp://origo.eco.hu/tozsde/tozsde1.php

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 11,31 pontos csökkenéssel, 9267,86 ponton zárt hétfőn. A pénteki záró értékhez képest ez 0,12 százalékos gyengülés. A vezető részvények közül a Matáv és az OTP-papírok árfolyama emelkedett, a Richter és Mol-részvények ára csökkent. A Matáv részvényeinek árfolyama 0,14 százalékkal 736 forintra, az OTP-papírok ára 0,38 százalékkal 2610 forintra nőtt.

A pénteken rekordárfolyamot elérő Richter-részvényeknél profitkivét volt, napközben 700 forinttal is csökkentek az árfolyamok, majd vevők jelentek meg, és végül 26 800 forinton, enyhe csökkenéssel fejezték be e kereskedést a gyógyszeripari társaság részvényei. A Mol-részvények árfolyama napközben végig csökkenést mutatott, egyes elemzők szerint ez a nem túl nagy sikerű Mol-jegyzésnek köszönhető. Az olajipari cég papírjainak árfolyama 0,5 százalékos csökkenéssel, 6070 forinton zárt hétfőn.