Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Húsz éve nem tapasztalt termelékenység Amerikában

Vágólapra másolva!
A végleges becslés szerint az Egyesült Államokban 9,4 százalékkal nőtt az éves szintre vetített - a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban számított - termelékenység az idei év harmadik negyedében, ami húsz éve nem tapasztal érték: utoljára 1983 második negyedében erősödött 9,7 százalékkal a termelékenység.
Vágólapra másolva!

Elemzők 9,2 százalékos emelkedést vártak a harmadik negyedre, a második negyed végleges 7,0 százalékos erősödését követően. A harmadik negyedre az előzetes becslés 8,1 százalék volt. A mostani erős termelékenységi mutató további jele az amerikai gazdaság élénkülésének, és jól illeszkedik a november 25-én közzétett, ugyancsak kimagasló harmadik negyedévi növekedési adathoz: a második előzetes becslés szerint az Egyesült Államok harmadik negyedévi hazai összterméke éves szintre kivetítve 8,2 százalékkal, 19 éve a legnagyobb ütemben nőtt az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására.

A dollár árfolyama a termelékenységi adat szerdai nyilvánosságra hozatalát követően kissé erősödött az euróhoz képest, a korábbi 1,2095-ről 1,2085-re, és emelkedéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről