Átmenetileg állították csak meg a forint gyengülését

Vágólapra másolva!
Jó eredménnyel zárult a csütörtöki államkötvény-aukció: a 10 éves állampapírokra 77,43 milliárd forint értékű jegyzés érkezett. A jó aukciós eredmények átmenetileg segítetettek a forint erősödésében, a piac azonban messze áll attól, hogy megnyugodjon. Ezt bizonyítja az is, hogy fél négyre az euró árfolyama 266 forintig is erősödött.
Vágólapra másolva!
Kamatemelést várnak az elemzők/uzletinegyed/befektetes/20031127265forint.html

A válsághelyzet kiteljesedése helyett (amikor is a piaci szereplők jelentős része forint- és államkötvény-eladásba kezd) élénk felvásárlási harc vette kezdetét a forintpiacon, ami az euróval szemben 263 forintos szintig erősítette a hazai fizetőeszközt, mondta az ING Bank elemzője, Barcza György. Ugyanezek a szereplők jelen voltak az államkötvény-aukción is, ahol mind az öt-, mind a tízéves állampapírokra túljegyzés érkezett. A piac tehát elég jónak ítélte meg a forint árfolyamát, és elég magasnak a kialakult hozamokat, hogy megtérülő befektetést lásson benne.

Az euró fél háromkor 264,30/264,80 forint között cserélt gazdát, ami azt jelenti, hogy a forint 6,31 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán. Egy órával később azonban az euró 265,50 és 266,00 forint között cserélt gazdát.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

Az ÁKK a tízévesből 20, az ötéves állampapírból 25 milliárd forintnyit értékesített, a vételi oldalon megjelent összesen 157 milliárd forintos ajánlathoz képest. A tízéves kötvények átlaghozama 8,45 százalék lett, az előző értékesítésen elért 7,27 százalékhoz képest. Az ötéves papírok 9,60 százalékos átlaghozammal keltek el, míg az előző aukción az átlaghozam 7,71 százalék volt. A tízéves papírok 80,35 átlagáron, az ötévesek 89,19 százalékos átlagáron keltek el.

Barcza György szerint a londoni és frankfurti intézményi befektetők lejjebb szállították vásárlási szintjüket a nyáron tapasztalt szintekhez képest. Az akkori forintgyengülésnél 270 forint körüli árfolyamon kezdtek vásárolni, ezt azonban 265 forintra csökkentették a pénzügyminiszter Reutersnek adott interjúja kapcsán.

Forrás: [origo]
László Csaba

László Csaba pénzügyminiszter a piacokat igyekezett megnyugtatni az interjúban. Idén fordulat következett be, gyorsult a gazdasági növekedés, és jövőre nagyobb tere lesz a monetáris politikának, mondta a pénzügyminiszter. László Csaba elmondta, hogy folyó mérleg hiány finanszírozásában nem lát problémát. A Mol privatizáció során a kormányzat eddig 200 milliárd forint értékű vagyont értékesített, amelynek a kétharmada közvetlen működőtőke beáramlás, tehát külföldi jegyzést jelent. Ezzel a közvetlen tőkebeáramlás mértéke a GDP 1,5 százalékára nő, az eddigi 0,8 százalékról. Barcza György szerint azonban ez még mindig messze van a folyó mérleg GDP-hez viszonyított 6,5 százalékos hiányától.

A piac azonban nem nyugodott meg az elemző szerint, és továbbra is fennáll a válság közeli helyzet. Ezt bizonyítja a 266 forintot elérő euróárfolyam is. Jövő kedden lát napvilágot, hogy mekkora az államháztartás novemberi hiánya, amely az előzetes adatok szerint nagyon magas, és meghaladja a korábban vélt mértéket. A közeljövőben ez az adat fogja leginkább befolyásolni a forint árfolyamát.