Januártól nem bújhatnak el a fantomcégek

Vágólapra másolva!
A jövő év elejétől alaposabb lesz a cégeljárásban a hivatalbóli törlési procedúra. A fantomcégek nemigen bújhatnak el. A bírák a jövőben a várhatóan tovább egyszerűsödő bejegyzések helyett a törvényességi felügyeletre koncentrálhatnak - írja keddi számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!
Változik a társasági törvény/uzletinegyed/vallalkozas/20030519toke.html

A januártól változó cégjogi szabályok komoly feladatokat rónak a cégbíróságokra; számos, jelenleg vitára okot adó rendelkezést egyértelműen tisztáznak, és megalapozottabb határozatokat tesznek lehetővé - nyilatkozta a Világgazdaságnak Gál Judit. A Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke kiemelten fontosnak nevezte az új és a mostaninál jóval bonyolultabb hivatalbóli törlési procedúrát. Ennek révén már nem bújhatnak el a fantomcégek, kiszűrhetők a társaságok rendezetlen vagyoni viszonyai, felléphetnek a hitelezők, és a nagy befolyással bíró tulajdonosok felelőssége korlátlanná válhat.

Elektronikus cégeljárás 2005-től/uzletinegyed/vallalkozas/20030821cegeljaras.html

A jövőben nem lesz elég megkeresni a cég telephelyét, fióktelepét, kutatni az ügyvezetőt, és eredménytelenség esetén elindítani a törlést. Ki kell deríteni a cégjegyzékből, van-e a társaságnak komoly befolyással bíró tagja, akit a cégbíróság felszólíthat, hogy tegyen meg mindent a törvényes működés helyreállítására - mondta. A felszólított intézkedhet, összehívhatja a taggyűlést az ügyek rendezésére. Ha megtehetné, és mégis elmulasztja a szükséges lépéseket, korlátlanul felel a cég tartozásaiért.

A törvényes működés helyreállítása híján a cégbíróság felhívja a hitelezőket, illetve igyekszik adatokat beszerezni a társaság vagyonáról. Ezért megkeresheti a földhivatalt, a közjegyzői vagy a gépjármű-nyilvántartást. Ha van vagyona a cégnek, a bíróság felszámolási eljárást kezdeményez. Ilyenkor - hívta fel a figyelmet a bírónő - az ugyancsak módosult csődjogi előírások szerint a fizetésképtelenséget nem vizsgálják, és ha jogerősen elrendelik a felszámolást, a cégbíróság megszünteti a törlési eljárást.

Last minute lakóparki akciók indultak http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-18&d=2003-11-18&r=&c=38Készül a névsor: egymillóba kerülhet egy elbocsátotthttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-18&d=2003-11-18&r=&c=65A maffiózók is várják a bővítésthttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-18&d=2003-11-18&r=&c=28A hazai ékszerpiac is megérzi az arany drágulásáthttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-18&d=2003-11-18&r=&c=9

Nem látható előre, miként alakul majd a fantomcégek elleni törvényességi felügyeleti eljárások száma. Annyi bizonyos, az utóbbi időben az APEH ilyen irányú megkeresései tizedére estek vissza Pest megyében - közölte Szira Éva, az ország második legnagyobb cégbíróságának vezetője. Az ügyészségtől változatlanul érkeznek a kezdeményezések a Pest megyei cégbíróságra, és feltételezhető, hogy az adóhatóság is újra erőteljesebben lép fel. A bírónő szerint bizonyára több lesz a dolguk januártól. Ám a bíráknak nagy segítséget jelent, hogy már munkába álltak az első, főiskolát végzett bírósági ügyintézők. Rájuk bízhatók a jogi személyiség nélküli társaságok bírói közreműködést nem feltétlenül igénylő ügyei. Így a következőkben a bírákra elsősorban a jogi személyiségű cégekkel és a törvényességi felügyelettel kapcsolatos munka hárul.

Ez a jövőt vetíti előre. Erre utalt a társasági jog kodifikációjának előkészületeiben közreműködő Gál Judit, arról szólva, a későbbiekben várhatóan a jogi személyiségű társaságoknál is egyszerűsödnek a cég- és változásbejegyzési eljárások. A cégbírák feladataiban mind nagyobb hangsúlyt kap a törvényességi felügyelet, amelynek során, a megalapozott döntés végett, akár bizonyítás is lefolytatható.

(vg.hu)