Vágólapra másolva!
Hetedik egymást követő negyedévben bővült a japán gazdaság, az amerikai és kínai exportpiac élénkülésének köszönhetően. Az idei harmadik negyedévben a japán GDP 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ami éves szinten 2,2 százalékos növekedést jelent.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Tokio: örüljenek a jó adatnak?

Az elemzők átlagosan 0,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek. A belső fogyasztás is nőtt a szigetországban, bár kisebb ütemben, mint a kivitel, amely a bővülés egyharmadáért volt felelős - írta a BBC News. Az erős kereslet a kínai és amerikai piacon legalább a következő pár hónapban változatlan marad, az elemzők szerint. Az amerikai és kínai gazdaság erőteljes növekedése jelentősen hozzájárult a kedvező japán GDP-adathoz: a harmadik negyedévben a kínai gazdaság 9,1 az amerikai gazdaság 7,2 százalékkal nőtt éves szinten.

Jó GDP, erős jen, zuhanó részvények

A japán GDP 12 százalékát kitevő export 9,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A kivitel bővülése jó hír, sok elemző azonban a jen dollárral szembeni erősödésére hívta fel a figyelmet. A GDP-adat közzététele után a dollár 108 jent ért a nemzetközi devizapiacon, megközelítve a hároméves - 107,85 jenes - mélypontot. Augusztus elején egy dollár még 120 jen volt.

A pozitív adat nem hozott jó eredményeket a tokiói értéktőzsdén, az irányadó Nikkei 225-ös mutató az adat közzététele után 1,65 százalékos veszteséggel zárt. Az erős jen ugyanis nem kedvez az exportáló cégeknek, a Nintendo-részvények árfolyama például kimondottan érzékenyen reagált a jen erősödését kiváltó GDP-adatra.