Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

9,4 százalékkal bővült az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés mennyisége augusztusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig - munkanaphatástól megtisztított mutató alapján - 9,4 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal a végleges adatokat.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok szerint augusztusban az ipari termelés 6,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, míg az év első nyolc hónapjában 4,4 százalékkal nőtt. A számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal. Az ipari termelés a korrigált indexek szerint júliusban az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal, a tavaly júliusihoz viszonyítva 6,9 százalékkal emelkedett.

Idén az első nyolc hónapban az ipari export 8,3 százalékkal, augusztusban 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Augusztusban a legnagyobb mértékű, 36,9 százalékos exportvolumen-bővülést a villamos gép, műszer gyártása mutatta. Az ipar nyolchavi belföldi értékesítésének színvonala stagnálást mutatott.

A feldolgozóipari termelés 8,2 százalékkal nőtt augusztusban. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4,7 százalékkal csökkent. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 25,6 százalékkal, a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett.

Jelentősen, 19,3 százalékkal nőtt a vegyi anyag, termék gyártása, mely részben a tavalyi alacsony bázis következménye. Mérsékeltebb növekedést figyeltek meg a gép, berendezés, valamint a gumi-, műanyag termék gyártásában. Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás mennyisége kis mértékben, 2,4 százalékkal haladta meg augusztusban az előző év szintjét. Az előző hónappal ellentétben, 5,7 százalékos csökkenést mértek a járműgyártás termelésében, az értékesítés visszaesése miatt.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 21,9 százalékkal a bőrtermék-, lábbeligyártás, valamint 24,6 százalékkal a máshova nem sorolt feldolgozóipar volumene csökkent.

KSHhttp://www.ksh.hu

Augusztusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 17 százalékkal nőttek. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában 2,3 százalékos létszámcsökkenés mellett 7,1 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

A hét régió közül az ipari termelés az első nyolc hónapjában hat régióban nőtt, a dél-alföldi régióban pedig gyakorlatilag stagnált. A legnagyobb mértékű növekedést, 7,6 százalékosat a közép-magyarországi régióban mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről