Tovább nő az árkülönbség az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az euróövezet különböző régióiban az áraknak megközelítőleg azonos szinten kellene mozogniuk, ugyanakkor 2003-ban tovább nőtt az árkülönbség az övezet tagállamaiban - derül ki a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy az euróövezet 12 tagországában ugyanazt a pénznemet használják, ennek elméletileg az árak egységesüléséhez kellett volna vezetnie. A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKrW) bank tanulmányából azonban kiderül, hogy ennek éppen a fordítottja következett be - írja az euro.hu. A jelentésből kiderül, hogy az euróövezetben az árkülönbségek mértéke sokkal erőteljesebb, mint az Egyesült Államokon belül.

A befektetési bank mintegy 250 különböző termék árát vizsgálta hét európai uniós nagyvárosban: Londonban, Frankfurtban, Párizsban, Rómában, Brüsszelben, Amszterdamban és Madridban. Az eredmény szerint Párizs a legdrágább, amelyet szorosan követ Frankfurt, míg a legolcsóbb város Madrid lett. Először történt meg, hogy a brit főváros egy szintre került az euróövezet átlagáraival, London általában jelentősen drágább szokott lenni.

Ugyanaz az üveg víz Frankfurtban 1,12 euróba kerül, míg Rómában 0,52 euróba. Míg Madridban egy mozijegy ára 5,50 euró, Párizsban ugyanannak a filmnek a megtekintéséért 14,50 eurót kell fizetni. Egy modern videó Brüsszelben közel kétszer annyiba kerül, mint Rómában.