Jóváhagyták Trichet jelölését

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament kedden jóváhagyta a francia központi bank elnöke, Jean-Claude Trichet jelölését az Európai Központi Bank (EKB) élére. Ez volt az utolsó jogi akadály, amelyet Trichet-nek le kellett küzdenie, mielőtt november 1-én átveheti az EKB elnöki tisztét a holland Wim Duisenbergtől.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Trichet-t 315 igen, 83 nem szavazattal és 75 tartózkodással hagyták jóvá. Az 1999. január 1-én indult EU-beli gazdasági és pénzügyi unió (EMU), vagyis az euróövezet tagjai még 1998-ban úriemberi megállapodást kötöttek arról, hogy a német-francia vetélkedést kompromisszummal oldják meg: elsőnek Wim Duisenberg lesz az EKB elnöke, és Trichet félidőben veszi át az elvileg nyolc évre szóló megbízatást. A kiegyezés másik eleme az volt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója pedig német szakember, Horst Köhler lett 2000-ben, az EU hathatós támogatásával.

Az EKB Trichet-t szeretné elnökének/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030731azekb.html

Duisenberg elnökösködése azonban kissé elhúzodott, mert időközben Trichet-t perbe fogták Franciaországban, tíz évvel ezelőtti szerepe miatt a Crédit Lyonnais bank eredményének megszépítésében. A francia bíróság júniusban fölmentette Trichet-t, így ő maradhatott az EU hivatalos jelöltje az EKB elnöki tisztére. Kinevezését az EU októberi csúcsértekezletén véglegesítik, de ez már csak formaságnak tekinthető.