Bill Gatesnek jó éve volt

Vágólapra másolva!
Két szűk esztendő után az elmúlt 12 hónapban ismét nőtt az Egyesült Államok leggazdagabb embereinek vagyona. A Forbes magazin által rendszeresen publikált adatok szerint az egy évvel korábbiakhoz képest 10 százalékkal több pénzük lett. A leggazdagabb továbbra is a Microsoft alapító elnöke, Bill Gates.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 400 leggazdagabb emberének vagyona 955 milliárd dollár. Az egy évvel korábbiakhoz képest ez 10 százalékos emelkedést jelent. Köszönhető mindez annak, hogy a technológiai szektor túlélői az elmúlt évek után ismét kezdenek magukhoz térni.

A leggazdagabb amerikai is Bill Gates, akinek 3 milliárddal, 46 milliárd dollárra nőtt a vagyona. A második helyen a tőzsdeguru Warren Buffet található 36 milliárddal, míg a harmadik a Microsoft társalapítója Paul Allen 22 milliárd dolláros vagyonnal.

Az elmúlt 12 hónap nyertesei a technológiai szektorból kerültek ki, igaz korábban ők szenvedték el a legnagyobb veszteségeket is. Így az egyik legnagyobb vagyonnövekedést az Amazon.com alapítója és elsőszámú vezetője Jeff Bezos mutathatta fel, aki az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárdról 5 milliárdra növelte tulajdonának értékét, köszönhetően az általa irányított vállalat mind jobb eredményeinek. Nem panaszkodhat a Yahoo társalapítója David Filo sem, aki megháromszorozta a részvényeinek értékét, így 1,6 milliárd dollárt tudhat magáénak. Ezzel a két internetes cégvezető a lista 32. és 162. helyét foglalhatja.

Menedzsmentfórumhttp://www.mfor.hu

A Forbes adatai szerint Kaliforniában kétszer annyi mágnás található, mint New Yorkban, ami jól mutatja, hogy a gazdaság súlypontja fokozatosan a keleti térségre helyeződik át. A napfényes tagállam 95 milliárdosával szemben, szemben a világ pénzügyi központjának számító városban csupán 47 milliárdos tevékenykedik.

Ami a demográfiai megoszlást illeti jellemzően késő középkorban lévő embereket találunk a 400-as listán. A legfiatalabb gazdag 21 éves, míg a legidősebb 81 múlt. A Forbes által rangsoroltak átlagéletkora 47 év lett.

Az elmúlt év legnagyobb vesztese a csődbe ment távközlési cég a Global Crossing alapítója Gary Winnick. A Global Crossing a közelmúltban omlott össze mintegy 12,4 milliárdos hitelteher alatt.

(Menedzsmentfórum)