Jóléti kiadásokat csökkent az izraeli büdzsé

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter által tervezett 3 helyett 2 milliárd sékellel csökken jövőre az izraeli hadsereg költségvetési támogatása; a katonai büdzsé további kurtítása helyett a jóléti és az oktatási kiadások csökkentéséről döntött az izraeli kabinet. A kormány 18 órás ülésén megszületett döntést több kulcstárca vezetője nem szavazta meg.
Vágólapra másolva!

A 2004-es izraeli költségvetés kedd hajnalban elfogadott tervezete 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett 4 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A büdzsé kiadási oldala 10 milliárd sékellel csökken - közölte a BBC News Online.

Privatizálnák az izraeli hadsereg részeit/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030424privatizalnak.html

Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter eredetileg 3 milliárd sékellel rövidítette volna meg a védelmi kiadásokat (1 sékel jelenleg középárfolyamon 50,3 sékel), de terve elbukott a miniszterelnök és a hadügyminiszter ellenállásán. A kormány által elfogadott védelmi költségvetés végül 1 milliárd sékellel csökkent, a fennmaradó összeget a szociális és az oktatási kiadásoktól vonták el. A változtatások ellenére Saul Mofaz hadügyminiszter nemmel szavazott a büdzsé tervére.

Nem fogadta el a költségvetés tervezetét az ultraortodox Sinui párt öt minisztere, az ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter, valamint az oktatási tárca vezetője sem. Az ipari miniszter szerint a költségvetés tervezete nem ösztönzi a gazdasági növekedést, míg az oktatási tárca vezetője úgy véli, hogy az elvonások miatt összeomlik Izrael oktatási rendszere.