Kisebb növekedésre számít a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) szerdán nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében a GDP idei növekedését a korábbi előrejelzésben várt 3,5 százalékról 3-3,5 százalék közé mérsékelte. A PM az év elején még 4 százalékos, vagy ezt meghaladó növekedéssel számolt. Az inflációra vonatkozó becslés nem változott - derül ki a pénzügyi tárca honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

A gyorsjelentés a júniusi 4,5 százalékkal szemben 4,8 százalékra növelte az államháztartás hiányát a GDP százalékában és fél százalékponttal, a folyó fizetési mérleg idei várható hiányát pedig 5,5 százalékra módosította.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz [origo] rovata

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén a tárca szerint 4-4,2 milliárd euró lehet, szemben a korábban becsült 3,5-4 milliárd euróval. Kis mértékben növelte a tárca a külkereskedelmi áruforgalom hiányára vonatkozó 4-4,5 milliárd eurós előrejelzését, 4,5-5 milliárd euróra.

A gyorsjelentés szerint az infláció éves átlaga a korábbi prognózissal megegyezően 4,8-5 százalék lesz.

A bruttó átlagkeresetek az idén 11-12 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 16-17 százalékkal nőnek a pénzügyi tárca előrejelzése szerint, az egy keresőre jutó reálbér pedig 10-12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Pénzügyminisztériumhttp://www.pm.gov.hu

Nem változtatott a Pénzügyminisztérium az export várható növekedésére vonatkozó becslésén, amit továbbra is 3-5 százalék körül vár a tárca. A júniusi előrejelzéshez képest azonban kis mértékben, 5-7 százalékról 6-8 százalék közé módosította az import várható növekedését.

A júniusban várt 4 százalékos beruházás-növekedéssel szemben a szeptemberi előrejelzés 3-4 százalék közé teszi a várható növekedést. A korábban 6 százalék körül várt lakossági fogyasztás bővülése a PM szerint az idén elérheti a 7-8 százalékot.