Októbertől piacon az új 20 dolláros

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi bankrendszer, a Federal Reserve (Fed) kedden bejelentette, hogy október 9-én, Kolumbusz napján kerül forgalomba az új 20 dolláros bankjegy. Ez a bankjegy az első abban a folyamatban, amelyben lecserélik az Egyesült Államok fizetőeszközének papírpénz címleteit. A csere érdekessége, hogy a tervek szerint a bankjegyek nem kizárólag zöld színűek lesznek.
Vágólapra másolva!

1905 óta ez az első eset, hogy nem zöld lesz a zöldhasú. Az új 20-dolláros bankó ugyanis barackszínű/rózsaszín árnyalattal lesz színesebb a réginél. Ezt követi majd az 50 és 100 dolláros bankjegyek cseréje, két év alatt. A Fed azt tervezi, hogy a csere után minden 7-10 évben új mintázatú papírpénzt nyomtat.

Nézze meg képgalériánkat az új 20 dollárosról!javascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Uj_20200391081158/index2.html',500,440)

Az új 20 dolláros bankjegy bármely más dollárnál sokkal nehezebben hamisítható: az amerikai pénzügyminisztérium bankjegynyomtatásért felelős hivatala, a Bureau of Engraving and Printing közleménye szerint ez a papírpénz a legbiztonságosabb, amit valaha is gyártottak. A biztonságért többek között egy függőleges plasztik-csík felel a bankjegyen, amelyen a "USA TWENTY" felirat látható, illetve a speciális festék, amely a zölddel színezett részeken fény felé fordítva rézszínűnek látszik.

A hivatal szerint a pénzhamisítás egyre kifinomultabbá válik, és emiatt szükséges a csere. Az amerikai titkosszolgálat adatai szerint 1995-ben az Egyesült Államokban lefoglalt hamis pénzek 1 százalékát készítették digitális technikával, ez a szám tavalyra 40 százalék fölé emelkedett. Szakértők szerint az új bankjegy leginkább azokat érinti akik különböző automatákat gyártanak, vagy üzemeltetnek.