Privatizálhatják az iraki olajkutakat

Vágólapra másolva!
Irak újonnan kinevezett olajipari minisztere támogatja az állami olajipar privatizálását, de erről döntést csak a választások után, két év múlva hozhat egy megválasztott kormány. Egyelőre nem tisztázott, Irak tiszteletben tartja-e majd a háború előtti időkben az orosz és a francia cégekkel kötött olajipari szerződéseket.
Vágólapra másolva!

A miniszter az olajfeldolgozó ipari szektor teljes privatizálásának, a kitermelésben pedig a nemzetközi olajtársaságokkal a termelésmegosztáson alapuló szerződéses kapcsolatok kialakításának híve.

Arról, hogy az iraki olajipari szektorban a jövőben milyen tulajdonviszonyokat alakítanak ki, az a bizottság fog álláspontot kialakítani, amely az alkotmányon is dolgozik - idézte a Financial Times Ibrahim Bahr al-Ulúmnak, az amerikai hatóságok által e hét elején kinevezett olajipari miniszternek a szavait.

Az 1972-ben államosított iraki olajipart privatizálni kell, ám e kérdés kulturális természetű, hiszen az emberek hozzászoktak az elmúlt 30-40 évben az állami tulajdonhoz - mondta Ibrahim Bahr al-Ulúm.

A miniszter nem nyilatkozott arról, vajon Irak tiszteletben fogja-e tartani a háború előtti időkben az orosz és a francia cégekkel kötött olajipari szerződéseket. Csak annyit közölt, hogy elsőbbséget az amerikai és "valószínűleg az európai" társaságok élveznek majd.