Az euróval együtt változhat a biztosítási piac

Vágólapra másolva!
Az ügyfelek szempontjából a hazai biztosítási szektorban nem várható lényeges változás az EU-ba való belépés után - mondta Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője. A magyarországi biztosítási szektor mintegy 80 százalékban külföldi tulajdonban van, és a jelentős európai uniós tagállamokban működő biztosító intézetek már évek óta képviseltetik magukat a magyarországi piacon.
Vágólapra másolva!

A főosztályvezető szerint a lényegesebb változások csupán azután lesznek majd tapasztalhatóak, ha az ország belép az euróövezetbe. Ezt követően ugyanis a szerződéseket át kell írni euróra, ami vélhetően változtatja majd a biztosítási tartalékok nagyságát. A PSZÁF közzétett tanulmánya szerint a hazai biztosítási szektorban igen magas a tőkearányos nyereség, átlagban 20 százalékot ér el. Ez a belépést követően várhatóan csökkenni fog, mivel a biztosító intézetek nyereségessége mérséklődik az EU egységes piacán.

Biztosítás/uzletinegyed/biztositas/index.html

A PSZÁF szakemberei szerint arra lehet számítani, hogy a bruttó megtakarítások szerkezetén belül emelkedik a lakosság biztosításokra fordított pénze. A csatlakozás után az életbiztosítások hosszú távú megtakarításokat kínáló termékeinek, a lakásokhoz kötött biztosításoknak, valamint a gépjármű casco biztosításoknak a gyors fejlődése várható, a PSZÁF szerint.