Tilos lehet jövőre a személyik fénymásolása

Vágólapra másolva!
Jogellenesnek tartja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt a gyakorlatot, hogy a mobilszolgáltatók egyes szerződéseket csak úgy kötnek meg ügyfeleikkel, ha beleegyeznek személyi igazolványuk lefénymásolásába. Emellett az ügyvéd előtti szerződéskötéskor és a bankokban is gyakran előfordul, hogy az ügyfelek személyi igazolványáról fénymásolatot készítenek.
Vágólapra másolva!
Személyes adatok uniós jogvédelme/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030522tiltakozas.html

Elvileg januárig lehet lefénymásolni az ügyfelek, munkavállalók, nyugdíjpénztári tagok személyi igazolványát. Jövő év elejétől ugyanis az adatvédelmi ombudsman hatósági jogkört kap, ami azt jelenti, hogy míg jelenleg csak ajánlásokat fogalmazhat meg, jövőre észrevételei mindenki számára kötelezőek lesznek.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint egyre több helyen fénymásolják le jogellenesen a személyi igazolványokat. Míg ez korábban a pénzügyi szektorra és a mobilszolgáltatókra volt jellemző, addig mára már a munkáltatóknál is egyre elterjedtebb lett, de például egy érdekvédelmi szövetségi tagsághoz is lefénymásolták az ügyfél személyi igazolványát - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila. Idén ugrásszerűen megnőtt a személyazonosító igazolványok fénymásolását kifogásoló panaszok száma, mondta az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila nem szeretné egyelőre megelőlegezni, hogy milyen lépéseket kíván tenni januártól a hatósági jogköréből kifolyólag, de arra is felszólíthatja majd a szolgáltatókat, hogy semmisítsék meg a fénymásolatokat. Ha a kötelező erejű határozattal az érintett nem ért egyet, bírósághoz kell fordulnia.

A mobilszolgáltatók állítják, ők senkit sem köteleznek a személyi okmány lemásolásának engedélyezésére. Bizonyos esetekben viszont az ügyfél csak akkor vásárolhatja meg a telefont akciósan, sokszor jóval olcsóbban, ha elfogadja ezt a feltételt.

A Pannon GSM álláspontja szerint a személyi igazolványok fénymásolásával kiszűrhető, hogy valaki más nevében kössön előfizetői szerződést. A cég bizonyos szerződéstípusok esetén készít fénymásolásokat, az előfizető hozzájárulásával, melyről a fényképet kitakarják - mondta az [origo]-nak a mobilcég sajtóosztálya.

A Westel jogásza szerint cégük eljárása megfelel az adatvédelmi előírásoknak. A telefontársaság ugyanis csak akkor másolja le az ügyfél személyi igazolványát, ha az ehhez előzetesen hozzájárul. Ugyanezt hangsúlyozta az [origo] kérdésére Pál Beáta, a Vodafone sajtófőnöke.

Péterfalvi Attila ugyanakkor elmondta, hogy a mobiltársaságok a központi nyilvántartó hivatal adatbázisából is meg tudnának győződni arról, hogy az adatok hitelesek-e, egy fénymásolat viszont nem bizonyíték egy későbbi vitában, ha mondjuk az előfizető nem fizet.

Az ügyvédek is fénymásolnak

A Magyar Ügyvédi Kamara egyre inkább azt javasolja az ügyvédeknek, hogy nyíltan kérjenek hozzájárulást a személyi igazolvány fénymásolásához, amit az ügyfelek 99 százaléka meg is ad, nyilatkozta a távirati irodának Horváth Jenő elnök. Horváth véleménye szerit, akik jogkövető magatartással kívánnak részt venni egy okirat elkészítésében, azok tudomásul veszik, hogy ez az ő érdeküket is szolgálja.

Horváth Jenő emlékeztetett arra, hogy a lakásmaffia-ügyeket feltáró parlamenti albizottság vizsgálata kapcsán felvetették: tegyék lehetővé az ügyvéd számára, hogy egy szerződés elkészítésekor lekérhesse a belügyminisztériumi adatnyilvántartóból az illető személyi igazolványának ott elhelyezett fotóját. Közlése szerint ez esetben nem lenne szükség az igazolvány fénymásolatára, hiszen az átadott okmányban látható fotót össze lehetne hasonlítani a nyilvántartásban szereplő fényképpel.

Horváth Jenő nem tud arról, hogy egy ügyfél azért fordult volna ügyvédhez, mert valamely szolgáltatónál vagy intézménynél lefénymásolták személyazonossági igazolványát és ezt nehezményezte.