A vártnál alacsonyabb az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya augusztus végéig 707,6 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 85 százalékát teszi ki, közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Augusztusban az egyenleg 105,7 milliárd forint volt, ami jóval kevesebb az elemzők 135-160 milliárd forintos várakozásainál. Elemzők szerint az adatra erősödhet a forint.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás bevételei augusztus végéig az előirányzat 64,9 százalékára teljesültek, áll a szaktárca közleményében. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 66,9 százalékot költöttek. A korábbi évek szezonális ingadozásai alapján az augusztus végére becsülhető hiány 724,5 milliárd forint volt, amelytől a tényleges teljesítés mintegy 17 milliárd forinttal kevesebb, közölte a PM.

Gyengült a forint és a BUX a gyenge növekedési adat nyomán/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030902gyengult.html

Augusztusban az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 56,6 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 50,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1 milliárd forintos hiányt mutat. Összességében az államháztartás augusztusi egyenlege 105,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, áll a közleményben.

A vártnál jobb adat kedvezhet a forint erősödésének, mondták az elemzők. Ez igazán a szerdai kereskedésben látszik majd meg, tették hozzá.