A franciák enyhítenének a stabilitási paktumon

Vágólapra másolva!
A francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin az uniós költségvetési politika szabályainak rugalmasabb alkalmazását szorgalmazza, miután közzétették, hogy a francia államháztartási hiány 2004-ben már harmadik éve lesz a stabilitási paktumban megengedett 3 százalékos plafon felett - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A francia pénzügyi tárca kijelentette: megteszi a megfelelő intézkedéseket, hogy a korábban jósolt 3,6 százalékos hiány idén teljesüljön, bár a deficit így is jóval magasabb lesz a Stabilitási és Növekedési Paktumban lefektetett 3 százalékos küszöbnél. A Les Echos jelentése szerint a hiány jövőre is meghaladja majd a három százalékot.

Az Európai Bizottság már korábban közölte, amennyiben a francia kormány 2004-ig nem szorítja le hiányt a küszöb alá, Franciaország akár éves GDP-je fél százalékát kitevő pénzbüntetésre számíthat. Érthető tehát Raffarin felhívása a szabályok némileg enyhébb alkalmazására.

A francia miniszterelnök ugyanakkor adócsökkentést ígért (ami valószínűleg saját pártjában is sok ellenfelet hoz majd a politikusnak), de ennek megvan az a veszélye, hogy a költségvetési hiányt tovább növeli.

Romani Prodi, az Európai Bizottság elnöke Raffarinnal történő találkozóját követően kijelentette: ha nem csökken a francia deficit, cselekedni fog. A bizottság elnöke kijelentette, hogy a "lehető legrugalmasabban" fogják alkalmazni a szabályokat.

Franciaország problémája nem egyedülálló. Németországban az államháztartási hiány a tavalyi után idén, és előreláthatóan jövőre is 3 százalék fölött lesz, vagyis ezzel a közösség legnagyobb gazdasága is megsérti a stabilitási és növekedési paktumot. A La Repubblica olasz napilap jelentése szerint Gerhard Schröder kancellár is a szabályok rugalmasabb alkalmazását szorgalmazza - írja a BBC.