Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a mai napig sem írásban, sem szóban semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az esetlegesen vele szemben indított vizsgálatok megkezdéséről, vagy ezek esetleges tartalmáról - közölte a felügyelet.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium (PM) augusztus 20-án közleményben adta hírül, hogy azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a PSZÁF-ot a K&H bankcsoportnál kialakult helyzetért milyen felelősség terheli. A PM azt is közölte, hogy kivizsgálja azt is, hogy a PSZÁF vezetése megtett-e mindent a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) korábbi jelentésében megállapított, kifogásolt gyakorlat megszűntetése érdekében.

A PM vizsgálatot indított a felügyeletnél a K&H-ügy miatt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030820apm.html

A PSZÁF [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint mind szakmai működésében, mind gazdálkodásában független, önálló szervezet, amelynek szakmai munkáját bíróság ítélheti meg, erre vonatkozó kereset esetén. Nincs tehát olyan közigazgatási szerv, amelynek jogszabályi felhatalmazása, vagy hatásköre lenne arra, hogy a PSZÁF szakmai munkáját vizsgálja, értékelje, illetőleg ezzel kapcsolatban bárki felelősségére vonatkozó megállapításokat tegyen, a felügyelet szerint.

Mindezidáig a K&H bankcsoporttal kapcsolatos ügyekben a pénzügyminiszter csupán összefoglaló tájékoztatást kért a PSZÁF elnökétől, amely tájékoztatást a PSZÁF a közlemény szerint megadott. A felügyelet szerint ez a tájékozódás nem értelmezhető a szervezet szakmai munkáját bírálni kívánó vizsgálatként, erre való utalást a pénzügyminiszter a tájékoztatás kérése kapcsán nem tett.

A Kehi PSZÁF-ra vonatkozó vizsgálati jelentését a Kormány 2003. június 4-i ülésén megtárgyalta, és azt a PSZÁF észrevételeinek figyelembevételével - néhány jogszabály értelmezési kérdés továbbgondolása mellett - elfogadta, áll a közleményben.