Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A PM vizsgálatot indított a felügyeletnél a K&H-ügy miatt

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feletti felügyeletet gyakorló kormánytag, azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, milyen fokú felelősség terheli a PSZÁF-ot a K&H Bankcsoportnál kialakult helyzetért, közölte a szaktárca.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat célja feltárni, hogy maradéktalanul érvényesítette-e munkája során a PSZÁF a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hatályos kormányrendeletek előírásait, áll az [origo]-hoz augusztus 20-án eljuttatott közleményben.

Vizsgálják a PSZÁF-elnök szerződéseit/itthon/20030707ujabb1.html

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) korábbi vizsgálata elmarasztalta a PSZÁF gazdálkodási gyakorlatát, egyes ügyekben rendőrségi nyomozás is folyamatban van. A pénzügyminisztériumi vizsgálat célja annak kiderítése, megtett-e mindent a PSZÁF vezetése a kifogásolt gyakorlat megszüntetése érdekében. A szaktárca szerint meg kell állapítani, hogy a PSZÁF vezetői a számukra jogszabályokból következő politikai függetlenség megőrzése mellett végzik-e munkájukat.

A PM nem érti, miért nem kapott szagot Szász/itthon/20030812apm.html

Magyarországon számos jogszabály írja elő a biztonságos és megtérülő pénzügyi-befektetési szolgáltatói tevékenység folytatásának feltételeit. Ezeknek a szabályoknak a betartatása, illetve a betartásuk ellenőrzése a PSZÁF joga és kötelessége. A pénzügyminiszter joga és kötelessége pedig az erre hivatott állami szervezet munkájának ellenőrzése, mulasztások esetén a következtetések levonása, a közlemény szerint.

A pénzügyminiszter korábban írásban kért tájékoztatást a PSZÁF vezetőjétől, mit tett a felügyelet a K&H Bankcsoportban kialakult gyakorlat megelőzése, illetve megszüntetése érdekében. A PSZÁF elnökének válasza a PM szerint nem volt kielégítő, és ezért, a hatályos törvényeknek megfelelően, a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében rendelték el a vizsgálatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről