Leállt Irak elsőszámú finomítója

Vágólapra másolva!
Irak legfontosabb déli olajfinomítója és egyetlen nyersolajkikötője áramhiány miatt leállt - közölték iraki illetékesek. Vasárnap éjjel óta a finomító és a kikötő egyáltalán nem üzemel és hétfő reggel leállt az öböl menti Mina al-Bakr kikötő is, ahonnan a nyersolajat szállítják el.
Vágólapra másolva!

A bászrai finomító vezetője szerint az ország egyik legfontosabb benzinellátójának, a napi 280 ezer hordónyi terméket szállító finomítónak újraindítására nem is rendelkeznek menetrenddel. Tegnap óta áramhiány akadályozza a termelést, a generátorok nem működnek, az új gázturbinák beállítása pedig szeptember végéig is eltarthat. A hét végén Bászrában zavargások robbantak ki, köveket hajigáló irakiak tiltakoztak az áram-és az üzemanyag hiánya miatt. A bászrai finomító kiesése tovább súlyosbíthatja az üzemanyaghiányt, mivel az Um Kaszr-i kikötő sem működik, márpedig az importált benzint itt rakodják ki.

Egyre többe kerül az iraki olajipar helyreállítása/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030808egyre.html

A gondot Bászrában az okozza, hogy eddig csak megbízhatatlanul működő gázturbinákkal tudták helyettesíteni az áramtermelő generátorokat, a turbinákat viszont meghibásodások miatt néhány napi működés után le kellett állítani és ez havonta többször is megismétlődött.

A Mina al-Bakr-i kikötő szintén áramhiány miatti leállása azt jelentheti, hogy az ország képtelen lesz nyersolajkiviteli céljának, a déli olajmezőkről kikerülő napi 645 ezer hordó exportnak a teljesítésére.