Kinevezték Hongkong új gazdasági helytartóját

Vágólapra másolva!
Volt üzletember lesz az új hongkongi gazdasági miniszter. Három hete komoly találgatások folytak arról, hogy ki örökli a Anthony Leung, a  védelmi törvény elleni tiltakozásul lemondott korábbi miniszter székét. A frissen kinevezett Henry Tang a munkanélküliség és a honkongi költségvetési hiány visszaszorítását ígérte.
Vágólapra másolva!
Kína Tajvant nyugtatja a hongkongi válság kapcsán/nagyvilag/20030718kina.htmlBekeményít a kínai vezetés Hongkogban/nagyvilag/20030702szabadsagjogaikat.html

Pekingben jóváhagyták Hongkong új gazdasági miniszterének kinevezését. Az új miniszter személyét illetően három hete komoly találgatások folytak mind a kínai sajtóban, mind Hongkong vezető üzleti köreiben. Henry Tang, korábban a hongkongi textilipar egyik meghatározó szereplője volt, 2002 óta aktív részese a politikai életnek is. "Elsődleges feladatom a gazdaság fejlesztése. A költségvetési hiány csökkentését tűztem célul magam elé"- jelentette ki első sajtótájékoztatóján a frissen kinevezett Tang.

Tang elsősorban a munkanélküliség és a hongkongi költségvetési hiány visszaszorítására tett ígéretet - tudósít a BBC News. A hongkongiak többsége azonban úgy gondolja, nem szabad túlzottan gyors és radikális lépésekkel csökkenteni a költségvetési deficitet, mert az gazdasági visszaeséshez vezethet. Kérdés, hogy kinek akar majd igazán megfelelni Tang: a kormányzatnak, vagy a hongkongiaknak.

A miniszteri szék azért üresedett meg, mert Anthony Leung korábbi gazdasági miniszter lemondásával tiltakozott a hírhedt védelmi törvény bevezetése ellen. A hongkongiak által csak "23-as törvénycikknek" nevezett rendelkezés sokak szerint túl nagy befolyáshoz juttatja a Kínai Kommunista Pártot, (KKP) Hongkongban. Amennyiben a hongkongi törvényhozás elfogadja a "23-as törvénycikket", az a hatóságoknak jogot adna arra, hogy az anyaországihoz hasonló szigorral lépjenek föl a KKP által hazaárulónak minősített politikai és vallási csoportosulásokkal szemben.