Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Stagnáltak a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén májusban a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal növekedett, míg az év első öt hónapjában megegyezett az előző év azonos időszakában mérttel. Ezen belül a növénytermelési és kertészeti termékek árszínvonala 2,4 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 5,1 százalékkal csökkent - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Januártól májusig a gabonafélék árszintje 7,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A fő gabonafélék közül a kukorica árnövekedése (18 százalék) volt a legmagasabb. Az élelmezési célú burgonya ára 23,8 százalékkal emelkedett.

A zöldségféléknél az árak átlagosan 9,7 százalékkal növekedtek 2003 első öt hónapjában, ebben az időszakban a jelentősebb termékek közül a fejes saláta ára 30 százalékkal növekedett, a paradicsom felvásárlási ára megközelítőleg azonos maradt.

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal maradt el az előző évi szinthez képest, ezen belül a vágósertés termelői ára 19,3 százalékkal, a vágóbaromfié 3,9 százalékkal csökkent, a vágómarha ára (vágóborjú nélkül) 2,6 százalékkal, a vágóborjú ára 23,6 százalékkal emelkedett.

A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről