Kamatot vágott a brit jegybank

Vágólapra másolva!
A Bank of England negyed százalékponttal csökkentette irányadó kamatát, nagy meglepetést okozva a piacnak. Az elemzők többsége nem számított változásra. A döntéssel 3,5 százalékra csökkentett kamatláb 48 éves mélyponton van. Az Európai Központi Bank nem módosította kamatszintjét.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett 44 elemző közül 28-an nem számítottak változtatásra a szolgáltatásokban bekövetkezett növekedést követően. A szolgáltatások teszik ki a brit GDP kétharmadát. A brit jegybank legutóbb februárban csökkentette kamatát, akkor nagy meglepetést okozott a piacon. Ez volt Mervyn King új brit jegybankelnök legelső ilyen intézkedése, miután felváltotta Sir Edward George-ot a poszton. George múlt hónap végén 10 éves munkavégzés után vonult vissza.

45 éves mélyponton az amerikai alapkamat/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/2003062645eves.html

Az Európai Központi Bank csütörtökön a várakozásoknak megfelelően nem módosította a jelenleg 2 százalékon álló irányadó kamatszintet. Az KB június elején fél százalékponttal szállította le a mostani történelmi mélypontra az irányadó kamatokat, és ezzel - mint arra a bankelnök utalt - megtette a maga részéről a szükséges lépést az eurózóna növekedésének fellendítésére. Az EKB elnöke, Wim Duisenberg az Európai Parlament előtt a minap azzal érvelt: most már a kormányok dolga, hogy a reformok végrehajtásával adjanak lökést a növekedésnek és mérsékeljék a munkanélküliséget.