A vállalatok harmada gazdasági bűnözés áldozata

Vágólapra másolva!
A gazdasági bűnözés továbbra is jelentős veszélyforrás a vállalatok számára a világ minden pontján; a cégek egyharmada volt ilyen típusú bűncselekmény áldozata az utóbbi két évben. A gazdasági bűnözés Afrikában és Észak-Amerikában a legelterjedtebb - derül ki a PricewaterhouseCoopers felméréséből. A bűncselekmények által okozott kár átlagosan mintegy 2 millió dollár.
Vágólapra másolva!

A világon a gazdasági bűnözés Afrikában és Észak-Amerikában a legelterjedtebb, ahol a vállalatok mintegy 51, illetve 41 százaléka károsult meg ilyen bűnügyekben az elmúlt két évben.

A legveszélyeztetettebbek azok a nagyvállalatok, amelyeknek több mint 1000 munkatársa van egy országban. Ezek vezetőinek több mint fel (52 százalék) jelezte, hogy vállalatuknál az elmúlt 2 évben történt valamilyen gazdasági bűncselekmény. A külföldi, olykor kevésbé ismert országokba eszközölt befektetések, a vezetés kontrolljának gyengülése a magasabb észlelési arány magyarázata.

A felmérés

A PricewaterhouseCoopers 'Globális Gazdasági Bűnözés Felmérés 2003' mintegy ötven országban végzett 3600 interjú alapján készült. A válaszadók vezérigazgatók, pénzügyi igazgatók, és a bűnözés megelőzéséért és kezeléséért felelős vezetők voltak. A felmérés Magyarországra is kiterjedt.

A pénzügyi szféra cégei tettek említést messze a legtöbb incidensről az összes többi iparághoz képest. Hatból egy bank vezetője számolt be az elmúlt két évben történt pénzmosás felfedezéséről. A magasabb jelentési arány részben annak tudható be, hogy az elmúlt években javultak az ellenőrzési rendszerek.

A gazdasági bűnözés költsége

A gazdasági bűnözésből származó pénzügyi veszteséget nagyon nehéz számszerűsíteni, különösen az olyan kevésbé kézzelfogható esetekben, mint a számítógépes csalásoké. A gazdasági csalást tapasztaló vállalatok egyharmada nem volt képes megbecsülni az okozott kár nagyságát. A PricewaterhouseCoopers szerint a károk valós értéke meghaladja a 2,2 millió dollárt. Ezek a veszteségek ráadásul nehezen pótolhatók. A csalást elszenvedő vállalatok csupán 9 százaléka volt képes a veszteségek több mint 80 százalékát pótolni.

A cégek ritkán kötnek biztosítást az esetleges csalások ellen: a megkérdezettek alig több, mint fele volt biztosítva ilyen esetekre.

A gazdasági bűncselekmények valódi következményei nem csak pénzben mérhetőek. A romló munkahelyi morál, a megtépázott hírnév és márkanév, és a sérült üzleti kapcsolatok mind fontos járulékos költségek. A vállalatvezetők 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezek hosszú távon hatással voltak a vállalat részvényeinek értékére is.

A vagyontárgyak ellopása a leggyakrabban jelentett és legkönnyebben felimehető gazdasági bűneset. Ezt a bűnesetekről tett jelentések 60 százalékában nevezték meg. Az elmúlt két év során a vállalatok 10 százaléka jelentett ilyen bűnesetet.

A legtöbb vállalat a bűnözés erősödését várja az elkövetkező öt év során, és 35 százalékuk úgy látja, hogy a legnagyobb veszélyt a sikkasztás, illetve a számítógépes bűnözés jelenti majd.