Késés miatt is visszafizetik a repülőjegy árát

Vágólapra másolva!
Egy készölő uniós törvény értelmében a jövőben szélesebb kártérítési jogok illetik azokat a légi utasokat, akik a túlfoglalások, a járatok törlése, vagy késése miatt kellemetlenséget szenvednek. A nagy összegű jegyár-visszatérítések ellen elsősorban a fapados légitársaságok tiltakoznak - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

Az Európai Parlament csütörtöki hivatalos szavazásán várhatóan támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben azok a légi utasok is igényt tarthatnak repülőjegyük árának teljes összegű visszatérítésére, akiknek járatát törölték, vagy egy bizonyos időtartamnál többet kénytelenek várakozni.

A jelenlegi szabályozás szerint azok az utasok, akik a túlfoglalások miatt nem férnek föl az egyes járatokra, választhatnak egy alternatív útvonal igénybevétele, vagy a kártérítésen felül a teljes összegű jegyár visszatérítése között.

Az új szabályozás kiterjeszti ezeket a jogokat a járatok törlésére, és a késésekre is, és a visszaadandó kompenzáció összegét kontinentális járatok esetén 250 euróban, interkontinentális járatoknál pedig 600 euróban maximálja. A javaslat szerint ha egy utas a kontinentális járatára 2 óránál, interkontinentális járatára pedig 4 óránál többet kénytelen várakozni, akkor szintén megilletik az új kedvezmények.

Utazáshttp://www.travelport.hu/Az [origo] rovata

A tervezet legfőbb ellenzői a fapados légitársaságok, mivel ezek a cégek egy-egy kártérítés alkalmával szokásos jegyáraiknak többszörösét fizetnék vissza az utasoknak. A két legnagyobb európai fapados társaságot, a Ryanairt és az EasyJetet korábban számos kritika érte az utasok kártérítési igényeinek hanyag kezelése miatt.

Az új rendelkezések várhatóan alig több mint egy év múlva lépnek életbe - írja a BBC News Online.