A vártnál lassabban nőtt az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat végleges adatai szerint, az idei első negyedévben1,4 százalékkal nőtt az ország gazdasága, ami jócskán elmarad a várakozásoktól. Korábban az elemzők és a kormányzati szervek egyaránt 1,9 százalékos növekedést jeleztek előre - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan megerősített eredmény, azért is fájdalmas csalódás, mert áprilisban az amerikai kereskedelmi minisztérium 1,6 százalékos növekedési ütemről adott ki becslést, amit májusban felülvizsgáltak és még tovább növeltek 1,9 százalékra. A szakértők abban bíztak, hogy az első negyedévre vonatkozó végleges adat nem változik a korábban kiadott előzetesekhez képest.

2002. utolsó negyedévében ugyancsak 1,4 százalékos növekedést regisztráltak Amerikában, az ezt megelőző negyedben pedig 4 százalékosat. Szakértők arra számítanak, hogy a következő három hónapban, ha minimális mértékben is, de némileg gyorsul a gazdaság növekedése, aminek elsősorban Bush elnök adócsökkentési programja, illetve a jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikája lehet az alapja.