Fidesz: olaj a parázsra a költségvetési szigor

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a kormány által elfogadott, a költségvetés kiadásait csökkentő, és a forint árfolyamsávját érintő intézkedéseket a jövőben újabbak követik majd. Áder János frakcióvezető és Tállai András parlamenti képviselő, volt pénzügyi államtitkár szerint inflációnövelő hatású lesz.
Vágólapra másolva!
Átalakul a gazdaságpolitika - az [origo] cikkgyűjteménye/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030605atalakul.html

Áder János úgy vélte, hogy valódi gazdaságpolitika hiányában a most elfogadott "Medgyessy-csomagot” újabb megszorító intézkedések követik majd. A politikus szerint a miniszterelnök feladata az intézkedéseket követően számos társadalmi csoport megnyugtatása. Áder János azt mondta, a kormány intézkedésével a belügyi tárcától 25,5, az agártárcától 8,5, az Oktatási Minisztériumtól 10,5, az egészségügyi tárcától pedig 9,5 milliárd forintot von el.

Áder szerint mielőtt a kormány a megszorító intézkedésekről döntött volna, annak tagjai és a miniszterelnök is arról beszélt, hogy a gazdasági folyamatok kedvezőek, beavatkozásra nincs szükség.

A sávmódosítás szerinte egyértelműen növeli majd az inflációt, mondta Tállai András. Utalt a Magyar Nemzeti Bank elnökének közlésére, miszerint a tervezett infláció csak akkor tartható, ha az euró árfolyama nem haladja meg a 250 forintot. A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy egy euró most is 265 forint. Tállai szerint a jegybank az árfolyam védelme érdekében beavatkozik a kamatmódosítás eszközével.

A politikus az intézkedést értelmetlen tűzoltásnak nevezte, amelynek során, mint mondta, a kabinet olajat öntött a parázsra.