MNB: 4,3 milliárd forintos veszteség tavaly

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megtartotta 2003. évi rendes közgyűlését, amely elfogadta a jegybank 2002. évi mérlegét és eredmény-kimutatását, valamint határozatot hozott a 2002. évi nyereség felosztásáról. Az MNB a múlt évet 4,9 milliárd forintos veszteséggel zárta, mérleg főösszege a külföldi adósságok törlesztése miatt csökkent - közölte honlapján a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az MNB üzleti jelentésében beszámolt arról, hogy 2002-ben folytatódott a dezinflációs folyamat. Az év végére az infláció 4,8 százalékra csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank tárgyévi eredménye 2002-ben 4,9 milliárd forint veszteség volt, amely döntő részben a forint árfolyamának erősödése miatt következett be. A korábbi évek nyeresége alapján az MNB 2002. évi osztalékfizetési kötelezettsége 23,3 milliárd forint volt, amelyet. a jegybank az eredménytartalékból fizet ki.

2002-ben a bank működési költségei 2001-hez képest 1,7 milliárd forinttal, 11 százalékkal csökkentek. Ezt az tette lehetővé, hogy jelentős átalakításra került sor a bank szervezetében és a működési rendjében, amely létszám-megtakarítást és ésszerűbb költséggazdálkodást eredményezett.

Az MNB 2002. december 31-ei mérleg főösszege 4231,9 milliárd forint volt, az előző év véginél 1221 milliárd forinttal alacsonyabb. A csökkenést legnagyobb részben a külföldi adósságok törlesztése okozta.

A forint felértékelődése következtében az MNB által kezelt devizatartalék forintértéke lecsökkent. Ezt az árfolyam-különbözetet a bank forintárfolyam kiegyenlítési tartalékában mutatja ki. 2002. év végén ennek a kiegyenlítési tartaléknak 82,9 milliárd forintos negatív egyenlege volt, amelyet a hatályos jogszabályoknak megfelelően a költségvetés 2003. március 31-ig megtérített. A költségvetési kiadást ellentételezte, hogy hasonló nagyságrendben csökkent az állam devizában fennálló adósságának forint értéke - áll az MNB közleményében.