Változatlan a jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - közölte a jegybank. Az alapkamat így továbbra is 6,5 százalékos. Az MKB szerint némileg nőtt a 2004 decemberi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékos inflációs cél elérésének valószínűsége.
Vágólapra másolva!

A Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 6,5 százalékos szintjét. A korábban bekövetkezett monetáris szigorítás hatására idén az első negyedévben jelentősen mérséklődött a monetáris politika által befolyásolható termékek és szolgáltatások inflációja, és felgyorsult a vállalati árképzés alkalmazkodása, áll a jegybank közleményében.

A Monetáris Tanács szerint a további dezinflációt segíti, hogy az olajárak számottevő mértékben csökkentek, a világgazdaság növekedési üteme pedig az előrejelzések szerint idén is visszafogott marad. Ugyanakkor az infláció csökkenése ellen hat, hogy a béralkalmazkodás lassabb, a költségvetés keresletszűkítő hatása pedig kisebb a vártnál, a jegybank szerint.

A bérinfláció továbbra is meghaladja a termelékenység növekedését, ami a versenyképesség további romlásához, a munkanélküliség növekedéséhez és a gazdasági növekedés lelassulásához vezethet, áll a közleményben. Az elmúlt hónapok fejleményei következtében némileg nőtt a 2004 decemberi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékos inflációs cél elérésének valószínűsége, viszont a továbbra is erőteljes belföldi keresletnövekedés miatt még mindig jelentős a célsávnál magasabb infláció kialakulásának kockázata.