Kvótát emel és termelést csökkent az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC rendkívüli, Bécsben megtartott miniszteri értekezletén az olajtermelés csökkentése, de az összkvóta emelése mellett döntöttek az olajminiszterek. A szabadpiac nem reagált a termeléscsökkentési szándékra, mert lefelé mozdultak a világpiaci árak.
Vágólapra másolva!

A kvótakötelezett tíz tagállam összkvótáját a februári emelés óta érvényes napi 24,5 millió hordóról 25,4 millióra növelik, továbbá döntés született a túltermelés csökkentéséről is, amelynek értelmében legalább napi 2 millió hordóval - lehetőleg az összkvóta szintjére - kívánják visszaszorítani a kitermelést. Az új termelési korlát június 1-jén lép életbe, a csütörtöki értekezletről kiadott közlemény szerint. Szaúd-arábiai közlés szerint az OPEC kvótakötelezett tagjainak teljes termelése jelenleg napi 27,4 millió hordó. Az OPEC tizenegyedik tagja, Irak jelenleg nem értékesít olajat a világpiacon.

A szabadpiac, a korábbi tapasztalatokból kiindulva, szemlátomást nem adott hitelt a termeléscsökkentési szándéknak. Az OPEC döntése után nem sokkal az északi tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta júniusi szállításra hordónként 24,24 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 2 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolaj hordónként 26,45 dollár volt júniusra a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 20 centel olcsóbb a szerdai zárónál.