Sok a szabálytalanság a húsforgalmazásnál

Vágólapra másolva!
A felkeresett 945 üzlet közül 682-ben állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot a fogyasztóvédelmi felügyelők a hús és hústermékek forgalmazásának első negyedéves ellenőrzése során. A bírság ellenére még mindig előfordul lejárt élelmiszerek eladása, ugyanakkor csökken az előre darált hús szabálytalan értékesítése.
Vágólapra másolva!

Mintegy 3 tonna hús esetében nem tudták az igazolni áruk eredetét, több mint 6 tonna árut pedig nem az előírásoknak megfelelően tároltak az ellenőrzöttek. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatója szerint a szakszerűtlen tároláson kívül kifogásolható volt a bolti lefagyasztás, illetve a fagyasztott termékek felengedés utáni értékesítése.

A bírság ellenére még mindig előfordul a lejárt élelmiszerek forgalmazása. Pest megyében több mint 3 mázsa, Somogy megyében több mint 2 mázsa, Csongrád megyében csaknem 2 mázsa, Hajdú-Bihar megyében 1,5 mázsa lejárt árut kellett a kereskedelmi forgalomból kivonni.

Fogyasztóvédelem/uzletinegyed/vasarlas/fogyasztovedelem/index.htmlTovábbi hírek a témában

Csaknem 7 mázsa engedély nélkül gyártott húsra és húskészítményre bukkantak az ellenőrök, ezek értékesítését megtiltották. Egyre csökken ugyanakkor az előre darált hús szabálytalan forgalmazása, ebben a negyedévben mindössze 230 kilogrammnyi áru értékesítését kellett megtiltani.

Az élelmiszerbiztonsági előírások megsértésének súlyossága miatt a vizsgált üzletek 8 százalékában a hatósági állatorvosok csaknem 2,5 tonnányi árut koboztak el, megközelítőleg 2,3 millió forint értékben.