Nincs nyoma az európai gazdaság élénkülésének

Vágólapra másolva!
Az olajárak emelkedése miatt enyhén növekvő inflációról, és a vártnál nagyobb valutauniós ipari termelésről számolt be szerdán az Európai Unió Statisztika hivatala. Elemzők szerint a számok nem utalnak arra, hogy élénkülne az eurózóna gazdasága.
Vágólapra másolva!

Márciusban havi összevetésben 0,6, éves összehasonlításban pedig 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a valutaunióban - közölte szerdán végleges adatként az EU statisztikai hivatala. A statisztikusok februárban 0,4 százalékos árszínvonal-emelkedést regisztráltak, és az adatok szerint az éves infláció üteme 8 hónapja magasabb az Európai Központi Bank által kívánatosnak tartott 2 százaléknál. Szakértők szerint az infláció enyhe növekedését az olaj világpiaci árának emelkedése okozta.

Az Unió statisztika hivatal által közölt ipari termelési adat viszont meglepetést okozott: az euróövezet ipari termelése februárban havi szinten 0,2, éves szinten pedig 1,8 százalékkal bővült; elemzők átlagosan 0,3 százalékos havi visszaesése és 0,5 százalékos éves növekedésre számítottak. Az adat ugyanakkor elemzők szerint ne ad okot derűlátásra, mert a német ipar teljesítménye 0,4 az olaszé pedig 0,3 százalékkal csökkent egy hónap alatt.