Az IMF európai kamatcsökkentést javasol

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Horst Köhler szerint több európai országban is deflációs veszély van, és az Európai Központi Banknak csökkentenie kell a kamatot, ha a mutatók további gyengülésre utalnak az euróövezetben.
Vágólapra másolva!

Nem hiszem, hogy inflációs kockázat volna Európában, ellenkezőleg, inkább deflációs veszély látható egyes országokban, például Németországban. Az EKB-nak ki kell használnia a játékterét, ha a gazdasági növekedés tovább lassul - idézte Köhlert a Le Figaro című francia lap pénteki száma.

Az EKB igazgatótanácsának egyik tagja, Tommaso Padoa-Schioppa közben úgy nyilatkozott a francia Les Echos című gazdasági lapnak, hogy az EKB mindig figyelembe veszi a gazdasági növekedés szükségleteit döntéseiben, azonban nem tett célzást arra, hogy a következő lépés a kamatcsökkentés lenne.

Az EKB utoljára március elején csökkentette irányadó kamatát negyed százalékponttal 2,50 százalékra. E hónap elején azonban nem csökkentett tovább azzal az indoklással, hogy az iraki háború esetleges következményeit még nem lehet felmérni.