Duisenberg marad az európai jegybank élén

Vágólapra másolva!
A mostani  valutauniós jegybankelnökelnök, Wim Duisenberg tölti be továbbra is a posztot, miután kijelölt utódja, Jean-Claude Trichet ellen peres eljárás folyik. Chirac francia elnök korábban indítványozta, hogy Duisenberg csak a mandátuma felét töltse le, de a per miatt a valutauniós tagállamok pénzügyminiszterei megegyeztek arról, hogy Duisenberg marad az Európai Központi Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac francia elnök annak idején, 1998 májusában ragaszkodott ahhoz, hogy Duisenberg mandátumának csak felét töltse ki, vagyis 2002-ben távozzon, és adja át helyét utódjának, a francia Jean-Claude Trichet-nek. Trichet ellen azonban peres eljárás indult a Crédit Lyonnais bank tisztázatlan ügyeiben játszott szerepe miatt. Duisenberg tehát legalább addig marad, amíg Trichet-t elmarasztalják, vagy felmentik a perben.

Egyhangúlag megegyezésre jutottunk abban: javasoljuk az állam- és kormányfőknek, hogy Duisenberg addig maradjon, amíg utódát ki em jelölik - jelentette be Nikosz Hrisztodulakisz görög pénzügyminiszter a múlt hét végén az Európai Unió pénzügyminisztereinek az Athén melletti Vouliagmeniben lezajlott nem hivatalos tanácskozását követően.

Duisenberg július elején szerette volna átadni helyét, Trichet ügye viszont szeptemberig is elhúzódhat. Jacques Chirac francia elnök az EU állam- és kormányfőinek 1998. májusi találkozóján ellenezte tizennégy partnerének választását, akik Wim Duisenberget kívánták jelölni a Európai Központi Bank élére. Semmi kifogása nem volt Duisenberg személye ellen, csupán az, hogy a központi bankok jelöltje volt. Vagyis a francia elnök úgy gondolta, hogy a tisztségre való kiválasztás a politikusok dolga, és nem kívánta elfogadni, hogy a "frankfurti törpék" megelőlegezzék a döntést.

Ingatag kompromisszum született: Duisenberg kötelezettséget vállalt, hogy kora miatt nem tölti ki nyolcéves mandátumát, de legalább 2002 közepéig tisztségében marad. A tizenötök pedig elfogadták, hogy utódjának egy franciát jelölnek. Ő pedig Jean-Claude Trichet lesz - jelentette be rögtön Chirac elnök.

Ezzel azonban csak az első felvonás ért véget - írta a Libération című francia lap. A dolog azonban mára úgy áll, hogy a francia központi bank kormányzóját utolérte a saját múltja. Azzal vádolják, hogy a Kincstár igazgatójaként (1993-ig töltötte be ezt a tisztet) eltitkolta a Crédit Lyonnais veszteségeinek nagyságát. Párizs egyre több olyan értelmű jelzést küldött, hogy Duisenberg maradjon csak a lehető legtovább. Wim Duisenberg 2002 elején bejelentette, hogy 2003. július 9-én, hatvannyolcadik születésnapján mindenképp távozik posztjáról, s reményét fejezte ki, hogy addig a francia igazságszolgáltatás is meghozza döntését.

Azóta azonban Trichet helyzete egyre kényesebbé vált, miután az ügyészség 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kiszabását kérte rá valóságnak nem megfelelő számlák bemutatásában való bűnrészesség és hamis információk terjesztése miatt. Ha nem is ítélik el, akkor is gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy július 9-ig elfoglalhassa az ECB igazgatói tisztét tekintettel arra, hogy az ítélethirdetést június 18-ra tűzték ki. Ráadásul nehéz kizárni egy esetleges elítélést és/vagy egy fellebbezési eljárást. Ha a dolgok így haladnak, könnyen lehet, hogy Duisenberg akár ki is töltheti teljes idejét - írta a francia lap.