Amerika elvesztette az acélcsatát

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) csütörtökön a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal ellentétesnek minősítette - még nem végleges döntés formájában - a külföldi acéltermékekre egy évvel ezelőtt megemelt amerikai vámokat.
Vágólapra másolva!

Tavaly márciusban az amerikai kormány az amerikai acéltermelők átmeneti védelmében rendelte el a 30 százalékig terjedő új vámokat három évre. A vámok ellen az exportálók, mindenekelőtt az Európai Unió, határozottan tiltakoztak, és a WTO elé vitték az ügyet, ellenintézkedésekkel is fenyegetőzve.

A WTO új, előzetesnek minősített döntése ellen most az amerikai kereskedelmi kormányzat tiltakozott, aki szerint a vámdöntés összeegyeztethető az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeivel. A hírügynökségeknek nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai kereskedelmi minisztériumi illetékes azt mondta, hogy az amerikai kormány fellebbezéssel él, ha a WTO előzetes döntését véglegessé változtatná. A WTO végleges állásfoglalása egy hónap múlva esedékes.

Mindaddig, amíg a teljes jogi eljárásra az ügyben nem kerül pont, Washington a vámokat életbe tartja. A védővámokat a Bush-kormányzat még két évig szeretné érvényesíteni, azzal együtt, hogy számos acéltermékre, amint tavaly előre jelezte, már csökkentette - legutóbb a múlt héten - a vámot, illetve el is törölte.

Nemzetközi kereskedelmi jogászok szerint Washington csak vesztes lehet a WTO-val szemben, nem csak azért, mert a világszervezet minden hasonló esetben a védővámot kivető ország ellen hozott döntést, hanem azért is, mert a Bush-kormányzat akkor léptette életbe piacvédelmi intézkedését, amikor már határozottan csökkenőben volt az acéltermékek importja.