Kevésbé kockázatosak a hazai befektetések

Vágólapra másolva!
Magyarország az idén egy hellyel a 34.-re lépett előre a brit Euromoney gazdasági folyóirat évente összeállított országkockázati listáján, így a térségbeli csatlakozásra váró közül csak Szlovénia előzi meg.
Vágólapra másolva!

A Euromoney 185 országot rangsoroló listáján Magyarország 2003-ban a 34. helyre került a tavalyi 35. helyről. Szlovénia, amely a kelet-európai EU-csatlakozók közül a legjobb helyezést kapta, a 30. helyen maradt. Szlovénia megelőzi az ugyancsak tagjelölt Máltát is, amely a 32. helyre lépett elő a tavalyi 33. helyezés után.

Csehország a 40. helyről a 37.-re, Lengyelország a 42. helyről a 41.-re, Szlovákia az 56.-ról az 52.-re lépett előre az előző évhez képest.

Oroszország a tavalyi 77. helyét a 76.-ra javította, de így is rosszabb megítélés alá esik, mint például Irán, amelyik a 74. helyről a 70.-re került.

A 185-ös lista utolsó három helyén Irak, Észak-Korea és Afganisztán osztozik. Az első helyezett, csakúgy, mint tavaly, Luxemburg, amely után Svájc és az Egyesült Államok következik.

A számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszerben a megszerezhető 100 pontból Magyarország 70,95 pontot kapott az általános kockázati kategóriában. Politikai kockázatra 18,60 pontot adott a Euromoney a lehetséges 25-ből; a legmagasabb szám jelzi a legkisebb kockázatot.

A lap az átfogó gazdasági teljesítményre a 25 pontból csak 10,45-öt adott Magyarországnak, viszont a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen megadta a lehetséges 10 pontot, mivel Magyarországnak nincsenek hátralékai és átütemezett adósságai. A hitelminősítési kategóriában Magyarország 10-ből 6,67 pontot kapott, ami tükrözi a magyar szuverén adósság általános A kategóriás besorolását.