A kormány szigorítaná az MFB működését

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén döntött Magyar Fejlesztési Bank Rt. működését szabályozó törvény módosításáról, amelynek értelmében szigorítanák az MFB működésének kereteit. Döntés született a gázár-szabályozás részleteiről, és a kormány elfogadta több, a pénzpiacok működését szabályozó törvény tervezetét is.
Vágólapra másolva!

A kormány az Magyar Fejlesztési Bank Rt. működését szabályozó törvény módosításában a parlament elé kerülő tervezet szigorítja a bank működésének kereteit. A kormány fölhatalmazza a bankot arra, hogy társaságokban legfeljebb 49 százalék erejéig tulajdonrészt vásárolhasson úgy, hogy azt öt éven belül el is kell adnia. A törvény értelmében a kormány a jövőben nem vállal árfolyam-garanciát az MFB hiteleire.

A kabinet határozott a gázár-szabályozásról is. A kormányszóvivői sajtótájékoztató írásos anyagából kiderül, hogy a gáz árának kiszámításánál október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő tömbtarifa váltja fel.

Az első tömbben, ahova a fogyasztó háztartások 53 százaléka tartozik, és fogyasztásuk nem haladja meg az 1500 köbmétert évente, a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik.

1500-3000 köbméter között az áremelés 8 százalék lesz, 3000 köbméter fölött pedig a korábbi döntésnek megfelelően május 15-étől 12 százalékkal emelkedik a gáz ára. A tájékoztató szerint az átlagos áremelés éves szinten 4,3 százalék lesz.

Az európai uniós jogharmonizáció jegyében módosításokat fogadott el a kormány a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvények esetében. Ugyancsak a jogharmonizáció keretében állították össze a fizetési-, illetve értékpapír-elszámolási rendszerekben történő teljesítés véglegességéről szóló törvénytervezetet.