Közmunkaprogramok uniós forrásból

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának keddi ülésén Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke ismertette, hogy uniós forrásból 10,8 millió eurós közmunkaprogram indul, amely a munkaerőpiacról kiszoruló munkavállalóknak teremthet munkalehetőséget. 
Vágólapra másolva!

Sándor László elmondta, hogy az idén költségvetési forrásból 2 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre közmunkaprogramok finanszírozására. Ebből 1 milliárd forint fordítható az országos pályázatra, 500 millió forint a Tisza menti új Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó közmunkákra. Több megyében a területfejlesztési források is hozzájárulnak a közmunkaprogramok sikeréhez.

Munka nélkülhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/allas-karrier/munkanelkulAz Üzleti Negyed rovata

Újabb közmunkák indulhatnak a második negyedévben az Európai Unió támogatásával megvalósuló 10,8 millió eurós programból, amelynek finanszírozását 44 százalékban a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vállalja. A program célja a tartósan munkanélküliek és a rendszeres szociális segélyből élők foglalkoztatásának javítása, a munkaerőpiacra visszajuttatásuk elősegítése. A program különös súlyt helyez a roma népesség foglalkoztatásának javítására. A közmunkások a helyi közösségi és közszolgáltatások - különösen a szociális szolgáltatások - terén végeznek majd munkát.

Sándor László ismertette, hogy március 10-éig lehetett benyújtani a pályázatokat az országos közmunkapályázatra, a határidő lejártáig 425 pályázat érkezett. Az értékelést követően, várhatóan április elején megkezdődhetnek a támogatott közmunkaprogramok.

Júniustól emelkedhet a munkaügyi bírság

Rászállhatnak a kényszervállalkozót alkalmazókra/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/20030303raszallhatnak.html

A bizottság ülésén megtárgyalta a parlament előtt lévő, a munka törvénykönyvét és a kapcsolódó jogszabályokat módosító törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványokat is. A kormány támogatja azt az indítványt, amely szerint a duplájára emelkedő munkaügyi bírságot már június 1-jétől kiszabhassák a munkaügyi ellenőrzés során eljáró felügyelők. A többi munkaügyi változás a törvényjavaslat szerint július 1-jén lépne hatályba.

A kormány ugyancsak támogatta a bizottság módosító javaslatában szereplő másik indítványt, miszerint az egészségügyben az ágazatra vonatkozó külön törvénnyel lehessen meghatározni az ügyelet és a készenlét szabályait.