Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Olcsóbb hipermarketek a csatlakozás után

Vágólapra másolva!
A hazai vásárlók valószínűsíthetően jól fognak járni Magyarország európai uniós csatlakozásával a szélesebb árukínálatnak és a várhatóan alacsonyabb áraknak köszönhetően, a kereskedők közül azonban főként a nagyobb láncok élvezhetik az egységes piac nyújtotta előnyöket. A kiskereskedők komoly nehézségekre számíthatnak - mondta az [origo]-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagság előnyét többek közt abban látja a főtitkár, hogy az egységes belső piac miatt nincsenek vámok, így az egyes termékek előállítása olcsóbb lehet. A szakértő elmondta, hogy jelenleg is vannak olyan - főként nem élelmiszer-ipari - termékek, amelyekre nincs vám, de ezeket egyelőre nem lehet korlátozások nélkül importálni.

Az árukínálat növekedése azért is valószínű, mert a tagsággal a gyártók pozíciója is megváltozik, ugyanis az előállításhoz szükséges alapanyag is vámmentes lesz. Ha pedig az élelmiszer-feldolgozók is vámmentesen szerzik be alapanyagaikat, kedvezőbb beszerzési pozícióba kerülhetnek, ami pedig élesebb versenyt teremt.

Árak/uzletinegyed/vasarlas/arak/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az árakról szólva Vámos György elmondta: lesz ugyan némi kiegyenlítődés az uniós és a magyarországi fogyasztói árak között, de drasztikus áremelkedésre nem számít. A főtitkár valószínűtlennek nevezte azokat a napokban napvilágot látott véleményeket, amelyek szerint a csatlakozás előtt a magyar lakosság tömeges felvásárlásba kezd. Vámos szerint az árverseny miatt az infláció további csökkenésére lehet majd számítani.

A kereskedelmi forgalom alakulása attól függ, milyen az adott ország lakosságának vásárlóereje, és miként alakulnak a reáljövedelmek. Magyarországon megfigyelhető, hogy amilyen mértékben nő a reáljövedelem, ugyanolyan ütemben nő a kiskereskedelmi forgalom is. Az Európai Unió tagországaiban a magyarországihoz képest lassabb a reáljövedelem növekedése, így ezt alapul véve a kiskereskedelmi forgalom növekedése is lassabb lehet majd.

A csatlakozás összességében kedvező képét némileg ronthatja, hogy a hazai kereskedelmi cégek nagy részét kitevő kis- és közepes vállalkozások helyzete várhatóan nehezebb lesz a tagság első egy-két évében, ezek a cégek teret veszthetnek a piacokon - véli a szakértő.

Kevesebb akciós termék lesz a boltokban/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030312megszunnek.html

A kis- és közepes kereskedelmi cégeknél döntő fontosságú lehet majd, hogy melyik cég hogyan szerzi be áruit, hiszen a nagy láncok például egy adott áruból nagyobb mennyiséget rendelnek, ami összehasonlítva lényegesen olcsóbb beszerzést tesz lehetővé. Vámos György szerint ugyanakkor azok a kisvállalkozások, amelyek például beszerzési társaságokhoz csatlakoznak, illetve amelyek jobban igazodnak vásárlókörük szokásaihoz, könnyebben túllendülhetnek a kezdeti nehezebb időszakon. Ennek megfelelően a főtitkár nem számít nagyszámú csődre ezen cégek körében.

A csatlakozás alkalmával az egyik legnehezebb helyzetben várhatóan a könnyűipari termékeket - ruhákat, játékokat - forgalmazó cégek lesznek, mivel a piacot jelenleg is elárasztják az illegális importból származó, olcsó, gyenge minőségű, bizonytalan eredetű távol-keleti termékek, amelyekkel a legálisan importált és drágább áruk nehezen vehetik fel a versenyt.

A feketegazdaság ezen a területen már most is jelentős piaci részesedést vesz el a törvényesen működő kereskedő cégektől, és ezt csak szigorúbb hatósági fellépéssel lehetne meggátolni - véli az OKSZ főtitkára. A megoldás egyik részét a feketegazdaság visszaszorítását célzó törvények megalkotása jelentené, azonban ez önmagában még kevés. A kisvállalkozások boldogulása érdekében az alkalmazottakhoz kapcsolódó közterhek csökkentésére is szükség lenne. Vámos György szerint az eva jó kezdeményezés lett volna, azonban a jövedelemhatárok miatt épp a kereskedők szorultak ki az új adó nyújtotta könnyítések alól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről