Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Januárban 4,7 százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Idén januárban az ipari termelés 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint januárban az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal csökkent, az előző év azonos időszakához viszonyított - csupán munkanaphatástól tisztított index alapján - pedig 6,4 százalékkal nőtt - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

2003. januárjában az export 7,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. Az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél azonban, melyek a kivitel 54,6 százalékát adják, az átlagot meghaladó, 20,2 százalékos emelkedés figyelhető meg. Az ipar januári belföldi értékesítése 0,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az idei első hónapjában a feldolgozóipari termelés 5,0 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 6,5 százalékkal növekedett 2002 azonos időszakához képest, utóbbi részben az előző évinél kedvezőtlenebb időjárás következménye.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 26,6 százalékkal a feldolgozóipari termelés nőtt. A növekedési ütem lassulása ellenére is jelentősen, 16,5 százalékkal emelkedett a gép-, és berendezésgyártás. Az előző hónapok stagnáló tendenciájával ellentétben a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása 13,1 százalékkal nőtt. Számottevő, 12,6 százalékos növekedés figyelhető meg a vegyi anyag, termék gyártása.

A feldolgozóipar jelentős súlyt képviselő ágazatai közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 3,8 százalékkal visszaesett, míg a járműgyártás volumene alig haladta meg az előző év szintjét (100,6 százalék). Folytatva az előző hónapok csökkenési tendenciáját legnagyobb mértékben a bőrtermék, lábbeli előállítása (31,0 százalék), illetve a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás termelése (22,2 százalék) maradt el az egy évvel korábbitól.

KSHhttp://www.ksh.hu

2003 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései 9,7 százalékkal nőttek. Az új belföldi megrendelések kismértékben, 3,0 százalékkal, az új exportrendelések pedig erőteljesebben, 11,9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 3,1 százalékos létszámcsökkenés mellett 8,5 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2002 első hónapjában legnagyobb mértékben a közép-dunántúli régióban bővült (19,5 százalékkal), de jelentősen (9,8 százalékkal) nőtt az észak-magyarországi körzetben is. Csökkenést ebben az időszakban csak két régióban, az észak-alföldiben (1,1 százalék) és a dél-alföldiben (2,3 százalék) regisztrált a KSH - derül ki a közleményből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről